Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Hladina Dunaja stúpa. Na Slovensko sa valí 100-ročná povodňová vlna
Zdielať na

Hladina Dunaja stúpa. Na Slovensko sa valí 100-ročná povodňová vlna

BRATISLAVA / Na slovenskom úseku rieky Dunaj je evidovaný za posledných 24 hodín výrazný vzostup vodnej hladiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Ozrejmil, že v hornej časti úseku rieky sa očakáva do utorkového 4. júna rána ustálenosť, neskôr opätovný vzostup.

"Výška vodnej hladiny k 10.00 hodiny dosiahla v Devíne 581 centimetrov," priblížil SHMÚ. Vodná hladina v Bratislave je na úrovni 640 centimetrov a v strednej časti slovenského úseku Dunaja hladina vody dosiahla 597 centimetrov v stanici Medveďov, 493 centimetrov v stanici Komárno a 400 centimetrov v stanici Štúrovo. Výrazný vzostup je aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves.

"Na základe terajších predpokladov očakávame kulmináciu v stanici Devín na úrovni 670 centimetrov, v Bratislave na úrovni 720 centimetrov v stredajších (5. 6.) poobedňajších hodinách," doplnil ústav. Z pohľadu významnosti prietokov by mal byť podľa neho dosiahnutý alebo prekročený dvojročný prietok.

Taktiež v Medveďove sa predpokladá kulminácia na úrovni približne 670 centimetrov v stredajších podvečerných hodinách. "Vo všetkých troch staniciach očakávame prekročenie 1. stupňa povodňovej aktivity," upozornil SHMÚ. Kulmináciu v staniciach Komárno a Štúrovo predpokladá vo štvrtok (6. 6.). Očakáva sa tiež vzostup vodnej hladiny aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves. "Situáciu na Dunaji budeme monitorovať a priebežne aktualizovať," uzavrel SHMÚ.

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v meste viaceré opatrenia

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia. Z preventívnych dôvodov uzavrelo v pondelok podvečer hlavné mesto dolné parkovisko na Tyršovom nábreží. V mestskej časti Devín zasadal krízový štáb v súvislosti s možným vybrežením dunajského koryta Karloveského ramena do záplavového územia pod Devínskou cestou. V prípade potreby je pripravený pre túto lokalitu vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti.

"Aktuálna prognóza predpokladá hladinu tesne pod úrovňou vybreženia, parkovisko však bude uzavreté z preventívnych dôvodov, ak by sa situácia rýchlo zmenila," konštatuje bratislavský magistrát.

Hladina Dunaja aj Moravy aktuálne stúpa najmä z dôvodu veľkého úhrnu zrážok v Nemecku a Rakúsku, v najbližších hodinách sa očakáva nárast na hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity. Na rieke Morava má hladina stúpať najmä pre vzdutie sa zo stúpajúcej hladiny Dunaja pritekajúceho zo spomínaných krajín. Kulminácia hladiny sa očakáva počas nasledujúcich 48 hodín, v závislosti od počasia. Aktuálne sa podľa hlavného mesta neočakáva výrazné vyliatie tokov s výnimkou dvoch lokalít v záplavovom území.

Hlavné mesto deklaruje, že sa na stúpajúcu hladinu vodných tokov zodpovedne pripravuje. V predošlých dňoch spolu s hasičmi a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie v réžii Slovenského vodohospodárskeho podniku. "V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku," poznamenal magistrát. Hlavné mesto ubezpečuje, že situáciu dôsledne monitoruje a o ďalších prípadných opatreniach bude informovať.

Rozhovor s Miroslavom Seleckým, technicko-prevádzkovým riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku, o záplavách na Dunaji a silných búrkach si môžete pozrieť tu:

Zo zaplavených oblastí v Nemecku evakuujú ľudí a hľadajú nezvestných

Nemeckí záchranári v pondelok pokračujú v evakuácii ohrozených ľudí a pátrajú po nezvestných v zaplavených oblastiach na juhu krajiny, píše TASR na základe agentúry AFP. Tisíce ľudí muselo opustiť svoje domy najmä v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. V pondelok navštívil niektoré zasiahnuté oblasti aj nemecký kancelár Olaf Scholz a varoval pred klimatickou krízou.

"Takéto záplavy už nie sú jednorazovou záležitosťou. Je to náznak toho, že sa tu niečo deje. Nesmieme zanedbávať úlohu zastaviť zmenu klímy spôsobenú človekom," vyhlásil pri návšteve Reichertshofenu severne od Mníchova. V Bavorsku už bolo nasadených približne 20-tisíc záchranárov. Rozsiahle záplavy a silné dažde ovplyvnili dopravu v regióne, pričom došlo k rozsiahlemu k meškaniu vlakov a rušeniu spojov.

Silné minulotýždňové dažde spôsobili povodne, ktoré vyžiadali už najmenej dve obete - dobrovoľného hasiča a ženu, ktorú našli v pivnici jej domu. Pátranie po nezvestných v niektorých oblastiach komplikuje vysoká voda a silné prúdy. Nemecký meteorologický úrad v pondelok vydal nové varovania pred silným dažďom v niektorých častiach južného a východného Nemecka.

V zaplavenej pivnici našli dvoch mŕtvych

Telá muža a ženy našli v pondelok záchranári v zaplavenej pivnici v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka, ktorú postihli silné dažde a povodne. Počet obetí tak stúpol na štyri, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Hasiči našli telá po odčerpaní vody zo zaplavenej pivnice v meste Schorndorf, oznámila polícia. Presné okolnosti úmrtia sú zatiaľ nejasné, úrady začali vyšetrovanie. Obeťou má byť muž a žena, ich totožnosť bezprostredne nepotvrdili. Nemeckí záchranári v pondelok pokračujú v evakuácii ohrozených ľudí a pátrajú po nezvestných v zaplavených oblastiach na juhu krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy