Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ohrozené investície do obnoviteľných zdrojov: Zelení výrobcovia sú zhrození
Zdielať na

Ohrozené investície do obnoviteľných zdrojov: Zelení výrobcovia sú zhrození

BRATISLAVA / Na Slovensku by mohli byť ohrozené všetky investície do obnoviteľných zdrojov energie. Ich cena by sa podľa návrhu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví totiž mohla natoľko zvýšiť, že by sa takúto elektrinu ani neoplatilo vyrábať. Po zhrozenej reakcii zelených výrobcov energie rezort hospodárstva upokojuje situáciu.

Na Slovensku prebieha momentálne bitka o takzvaný G komponent. Pod sc-ifi názvom sa schováva toto. "Ide o poplatok, ktorý sa platí za pripojenie obnoviteľného zdroja do siete," vysvetlil Andrej Lasz z Asociácie priemyselných zväzov a dopravy. "Na úrovni 15 percent z maximálnej rezervovanej kapacity daného zdroja, teda danej elektrárne," doplnil šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Keby sa poplatok zvýšil na 50 percent ako navrhol regulátor, došlo by k nežiaducemu úkazu. Vyrábali by elektriku tak draho, že by ju nikto nebol schopný kupovať. Tým pádom by to zastavilo rozvoj obnoviteľných zdrojov na Slovensku. "To môže investorov odradiť od toho, aby na Slovensku investovali do obnoviteľných zdrojov," vysvetlil Potočár.

O výške komponentu sa rokuje

Žiadne nové investície znamená žiadna nová práca, pláca či dane a odvody pre štát. Vláda si preto uvedomila, že avizovaných 50 percent by bolo veľa a v konečnom dôsledku by to krajinu poškodilo. O výške G komponentu sa momentálne rokuje. "Dúfame, že komponent bude na prijateľnú úroveň znížený," povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Pôvodný návrh pochádzal od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Jeho zástupcovia už sedeli s ministerstvom hospodárstva aj financií.
Ako by mal byť poplatok presne znížený zatiaľ ale nevieme. "O konečnom znení budeme podrobne informovať až po ukončení riadneho legislatívneho konania," informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.  Aká bude nakoniec presná výška G komponentu bude musieť regulátor oznámiť najneskôr do konca júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy