Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vodohospodárska výstavba vyhlási nový tender na prevádzkovanie kompy na Dunaji
Zdielať na

Vodohospodárska výstavba vyhlási nový tender na prevádzkovanie kompy na Dunaji

BRATISLAVA / Problémy s kompou na Dunaji medzi obcami Vojka a Kyselica existujú už dobrých 10 rokov. Tentoraz sa ku kompe vyjadril minister životného prostredia Tomáš Taraba. Tvrdí, že už takmer 4 roky zbytočne za ňu platíme súkromnej firme, hoci vodo-hospodári majú vlastnú. Vinu v tomto prípade hádže Tomáš Taraba na bývalého ministra Jána Budaja, či exministerku Veroniku Remišovú. Tí však naopak ukazujú prstom práve na SNS.

​Pre túto kauzu kedysi čelil odvolávaniu vtedajší minister životného prostredia Peter Žiga a pre zmluvu so súkromnou spoločnosťou na prevádzku kompy skončil vtedajší riaditeľ vodohospodárov. Trestné oznámenia padali z jeho strany i zo strany politikov. Spoločnosť prevádzkujúca kompu mala mať tento obchod dohodnutý na 15 rokov. V roku 2016 ale s vodohospodármi podpísali dodatok k zmluve, že bez nároku na odškodné skončia, ak bude vypísaný tender a vyhrá iná firma, prípadne sa sprevádzkuje ako dopravný tunel jeden z priepustov na Dunaji.

​Minister Taraba ale prišiel s tvrdením, že exminister Budaj či Veronika Remišová, ktorá kedysi tento tender ostro kritizovala, mali od roku 2020 vodohospodármi kúpenú vraj totožnú kompu. A mohli ušetriť, ak by vypísali nový tender a vyhrala by táto ponuka. "Prečo kompa, ktorá nás stála 2,8 milióna tam stála. Platili sme súkromníkovi 2 milióny ročne. Nič v tej zmluve nebránilo," tvrdí minister životného prostredia Tomáš Taraba. 

"Minister Taraba teraz kritizuje nákup štátnej kompy, ktorá bola kúpená za vlády jeho vlastnej SNS a smeru v roku 2019. On sám by mal odpovedať na otázku, prečo túto kompu vtedy vláda, v ktorej sedela SNS kúpila a prečo ju v roku 2019 neboli schopní sprevádzkovať," reagovala poslankyňa Veronika Remišová (Hnutie Slovensko).

"Podľa mojich informácií ale táto kompa by musela prejsť zásadnou prestavbou, ktorá by bola veľmi nákladná. Nemá dostatok motorov, ako by mala mať a nemá dostatočný ponor na to, aby mohla garantovať bezpečie cestujúcich, ak sú na vodnej ploche vlny," tvrdí exminister životného prostredia Ján Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy