Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Desivý útok veľkej vody: Ľudia sú už na hranici vysilenia
Zdielať na

Desivý útok veľkej vody: Ľudia sú už na hranici vysilenia

Obyvatelia zaplavených obcí sa z totálneho šoku ešte stále iba spamätávajú. Keď sa rozvidnelo, na vlastné oči uvideli, čo dokázal s ich majetkami urobiť nezastaviteľný vodný živel. Niektorým je do plaču, iní iba mlčky robia čo môžu. Teší ich aspoň to, že celá situácia sa konečne stabilizovala...

Prehánky a búrky priniesli obciam na západnom Slovensku desivé chvíle. Najhoršie dopadla obec Píla pri Pezinku. Obrovská prietrž mračien tam strhávala cesty, mosty a zaliala domy. Škody sú značné a zatiaľ nevyčísliteľné. "Minulý rok sme kolaudovali z európskych fondov ihrisko, jeho zadná časť celá zmizla. Je to katastrofálne,“ vraví Radoslav Mičunek.

Hrozný pohľad priamo na mieste čakal aj na štáb Jojky. Dáriusovi Haraksinovi časti obce pripomínali mesačnú krajinu. "Keď sme tam prišli, videli sme iba zronených ľudí. Bol to veľmi zvláštny pohľad. Všetci mlčky iba pracovali na tom, aby mohli odstrániť škody," opisuje nepríjemné chvíle reportér Jojky.

Veľká voda sa dovalila aj na Horné Orešany. Zaplavilo tam niekoľko ulíc a ľudia s ňou bojovali celú noc. Hrozilo dokonca, že sa pretrhne aj hrádza, ktorá je nad dedinou. Tam bola vyhlásená mimoriadna situácia. Hrádza sa v dôsledku bičujúcich lejakov posunula až o 9 cm! Teraz z nej non-stop prepúšťajú potrebné množstvo vody. 

Niektorí ľudia sú stále odrezaní od sveta, veľa z nich má totálne vytopené domy. Dedinčania teraz odčerpávajú vodu z pivníc a nemálo z nich je už na hranici vysilenia. Tešiť ich môže aspoň to, že situácia už je stabilizovaná. Hasiči pomaly sťahujú dokonca i z obce Píla svoje jednotky. Hlavná práca je teraz najmä na správcoch vodných tokov, ktorí čistia korytá.

 

Anonymný čitateľ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy