Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko si pripomína 20 rokov členstva v NATO
Zdielať na

Slovensko si pripomína 20 rokov členstva v NATO

BRATISLAVA / Je to presne 20 rokov odkedy Slovenská republika vstúpila do NATO. Všetko ale začalo už v roku 1993, keď prvého januára vstúpilo Slovensko do Severoatlantickej rady pre spoluprácu, ktorá slúžila ako fórum pre dialóg a spoluprácu s bývalými členmi Varšavskej zmluvy.

V novembri roku 1993 rokoval vtedajší prezident SR Michal Kováč v Bruseli s Manfredom Wörnerom, ktorý bol v tom čase generálnym tajomníkom Aliancie. Slovensku ako aj Česku, Maďarsku a Poľsku vyjadrila Aliancia podporu v snahe o nadobudnutie členstva v NATO. "Touto návštevou sa začala nová éra konkrétnej praktickej spolupráce medzi Slovenskou republikou a NATO. Rozhovory, ktoré sa pri tejto príležitosti uskutočnili, otvorili priestor pre rozvoj kvalitatívne nových vzťahov medzi Alianciou a vtedy novovzniknutou Slovenskou republikou," uviedol Kováč o svojej prvej návšteve v Bruseli počas stretnutia s predstaviteľmi Aliancie v roku 1996.

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar vo februári 1994 na stretnutí s Wörnerom v sídle NATO v Bruseli podpísal dokument o pristúpení SR k programu praktickej bilaterálnej spolupráce partnerských krajín a NATO, známy ako Partnerstvo za mier. Na Slovensku sa v roku 1997 konalo referendum týkajúce sa vstupu SR do NATO.

Mečiarova vláda navrhla tri otázky referenda

  1. Ste za vstup Slovenskej republiky do NATO?
  2. Ste za rozmiestnenie jadrových zbraní na území SR?
  3. Ste za rozmiestnenie vojenských základní na území Slovenskej republiky?

Prezident Kováč referendum spojil so 4. otázkou - súhlasíte, by prezidenta SR volili občania SR podľa priloženého návrhu ústavného zákona priamo? Súviselo to s petičnou akciou s podporou 521-tisíc podpisov. Vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči túto akciu zatrhol. Na jeho pokyn boli vytlačené lístky iba s tromi otázkami. Účasť na referende dosiahla 9,53 percenta a stalo sa neplatným.

Vláda schválila program prípravy SR na členstvo v NATO v roku 1999

Národný program prípravy SR na členstvo v NATO odovzdali Figeľ a Pivarči 11. októbra v sídle Aliancie v Bruseli. "Severoatlantická aliancia sa ukázala ako pilier európskej bezpečnosti a Slovensko, rovnako ako naši susedia, v nej vidí budúcnosť aj pre naše základné otázky obrany a bezpečnosti," konštatoval Figeľ. Predložený program mal SR podľa neho viesť k splneniu cieľa, ktorým bol vstup do NATO. "Či už to bude v roku 2001 alebo neskôr, Slovensko chce byť pripravené," dodal.

O mesiac neskôr delegácia SR na čele s Figeľom rokovala s predstaviteľmi 19 členských krajín Aliancie v Bruseli. Témami rokovania boli vzájomná spolupráca a príprava Slovenska na členstvo v NATO.

Do NATO sme sa dostali odovzdaním ratifikačných listín v roku 2004

Vtedajší predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda spoločne s premiérmi Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Slovinska odovzdali 29. marca 2004 v priestoroch ministerstva financií USA vo Washingtone americkej vláde, zastúpenej ministrom zahraničných vecí Colinom Powellom, ratifikačné listiny o vstupe do Severoatlantickej aliancie (NATO). Slovenská republika sa tak oficiálne stala členom NATO. TASR informuje na základe archívu Severoatlantickej aliancie.

VIDEÁ SI POZRITE TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy