Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Po 20 rokoch pred súdom. Prokuratúra žaluje exministra Gustava Krajčiho za zmarené referendum
Zdielať na

Po 20 rokoch pred súdom. Prokuratúra žaluje exministra Gustava Krajčiho za zmarené referendum

BRATISLAVA / Kauza zmareného referenda z roku 1997 sa konečne dostáva na súd. Prokuratúra žaluje bývalého ministra vnútra, ktorému kladú za vinu marenie jeho prípravy a priebehu.

Pred senát Okresného súdu Bratislava 1 sa po dvadsiatich rokoch postavil exminister vnútra z čias Mečiarovej éry Gustáv Krajči. Kauza siaha do roku 1997, kedy sa malo konať referendum so štyrmi otázkami.

Tri zo spomínaných otázok sa týkali členstva Slovenska v NATO a umiestnenia jadrových zbraní a vojenských základní na našom území, ďalšiu štvrtú sa snažil na základe petície, ktorú podpísalo pol milióna občanov, presadiť bývalý prezident Michal Kováč.

Ministerstvo vnútra malo na pokyn šéfa rezortu vytlačiť referendové lístky len s tromi otázkami, čím došlo k zmareniu plebiscitu. Ústredná volebná komisia podala na ministra trestné oznámenie, ale jeho stíhaniu bránili amnestie zastupujúceho prezidenta a premiéra Vladimíra Mečiara, ktoré zrušili až minulý rok. Exminister tvrdí, že referendové lístky boli pripravené podľa toho, ako rozhodol Ústavný súd. "Ústavný súd povedal, že otázka číslo 4 je v rozpore so zákonom. Kauza trvá už 20 rokov a som rád, že sa to skončí," vyjadril sa ku kauze Gustáv Krajči, obvinený exminister vnútra. Podľa Krajčiho by na lavici obžalovaných nemal v tejto kauze sedieť nikto a už vôbec nie expremiér Mečiar. V tejto fáze však podľa neho rozhodujú odborníci a nie politici. "Ja si myslím, že odborníci rozhodnú, ako majú," dodal Krajči.

"Pred 20 rokmi vznikol spor, či bolo referendum platné alebo nie a po 20 rokoch sa o tom znova rozhoduje," uviedol Milan Križalkovič, obhajca Gustáva Krajčiho. Obhajoba Gustáva Krajčiho žiadala, aby súd odložil proces a obrátil sa najprv na Európsky súdny dvor, ktorý má vydať predbežné rozhodnutie o tom, či je takýto podnet odôvodnený. "Súdu bol 27. februára 2018 predložený podnet na prerušenie konania a na predloženie prejudiciálnych otázok Súdnemu dvoru Európskej únie," potvrdil Pavol Adamčiak, hovorca krajského súdu, Bratislava. Súdny dvor po oboznámení sa s podnetom určí ďalší procesný postup vo veci.

Dovtedy sa v prípade v rámci slovenských súdov nemôže konať. Súd z toho dôvodu odročil hlavné pojednávanie na neurčito. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy