Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru
Zdielať na

Bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

BRATISLAVA / Deň známy aj ako Zelený Štvrtok je predzvesťou Veľkej noci. V kresťanskom svete ide o najvýznamnejšie dni, počas ktorých sa stíšia aj zvony. Veľká noc je symbolom utrpenia a ukrižovania Božieho Syna, ale aj symbolom nádeje v podobe jeho zmŕtvychvstania. V tento deň sa aj schádzajú kňazi vo svojich diecézach. Do katedrály svätého Martina v Spišskej Kapitule ich prišli takmer tri stovky. Viac sa dozviete vo videu.

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa. Na Zelený štvrtok, ktorý sa po novom zmenil na Štvrtok svätého týždňa, sa večer po svätej omši na pamiatku Pánovej poslednej večere s učeníkmi začne v katolíckej cirkvi takzvané Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum.

Počas dňa si veriaci pripomínajú ustanovenie sviatosti kňazstva a Eucharistie. Poslednú večeru slávil Ježiš so svojimi učeníkmi na Štvrtok svätého týždňa (Zelený štvrtok). V tento večer ustanovil sviatosť kňazstva a Eucharistie, respektíve premenil chlieb a víno na svoje telo a krv. Túto udalosť pripomína večerná svätá omša, ktorá je známa aj obradom umývania nôh 12 mužom. Je to symbol úcty a pokory voči blížnemu. Obrad pochádza z čias svätého Gregora Veľkého, ktorý denne hostil 12 žobrákov.

Večer prestávajú v kostoloch zvoniť zvony ako znak spoluúčasti s utrpením Krista. Ich zvuk sa opäť ozve až na slávnostnú Glóriu počas vigílie vzkriesenia na Svätú (Bielu) sobotu a namiesto nich sa používajú rapkáče. Veriaci si pripomínajú Pána Ježiša, ako v Getsemanskej záhrade bdie v modlitbe. Apoštoli od únavy zaspali a Ježiš zostal celkom sám, opustený. Túto skutočnosť symbolizuje nielen otvorený prázdny svätostánok v kostoloch, zhasnuté svetlo pred ním, ale aj obnažovanie oltárov a odnášanie všetkých predmetov z nich.

 V evanjelických kostoloch sa popoludní a večer konajú služby Božie na pamiatku ustanovenia sviatosti Večere Pánovej. Veriaci si pripomínajú udalosť, keď Ježiš Kristus počas poslednej večere so svojimi 12 učeníkmi ustanovil sviatosť Večere Pánovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy