Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prípad ZŠ Parchovany: Ministerstvo opäť hádže ďalšiu petíciu za odvolanie riaditeľa školy na obec
Zdielať na

Prípad ZŠ Parchovany: Ministerstvo opäť hádže ďalšiu petíciu za odvolanie riaditeľa školy na obec

Archívna reportáž

PARCHOVANY / Od samovraždy len 15-ročného žiaka ZŠ v Parchovanoch, deviataka Romana, prešli 4 mesiace. Chlapec v pondelok 20. novembra 2023 po tretej vyučovacej hodine vyšiel na strechu školy, z ktorej následne skočil.

V okamihu tragédie na Romana kričali spolužiaci, oplzlo mu nadávali a kričali "skoč". Roman im zakričal "mám vás rád" a skočil. Na streche bol desiatky minút a samovraždu spáchal pred zrakmi učiteľov, žiakov, zamestnancov školy. Na miesto prišla aj jeho mama.

Podľa rodičov bol dlhé roky v triede šikanovaný pre jeho vzhľad, oblečenie, vlasy, okuliare. V jeho "poslednej správe pre všetkých", ktorú zanechal Roman vo svojom odomknutom mobilnom telefóne a TV JOJ ju má k dispozícii, napísal odkaz aj dievčatám: "Nešikanujte, lebo to môže skončiť aj takto.” Taktiež odkázal riaditeľovi školy Ivanovi Račkovskému, že sa "nikdy nemal stať riaditeľom, mal byt upratovačka”.

Romanov otec po tragédii spustil internetovú petíciu za odvolanie Račkovského z funkcie riaditeľa. Ľudia zo Slovenska aj zo zahraničia pod petíciu dali viac než 3-tisíc podpisov. Okrem toho osobne podpísalo petíciu viac než 100 obyvateľov obce Parchovany. Zriaďovateľom školy je obec Parchovany. Starosta obce Marián Hazuga petíciu za odvolanie riaditeľa neakceptuje. Podľa obecnej právničky má formálne nedostatky a nemieni riaditeľa z funkcie odvolať.

Račkovský je stále riaditeľom, preto sa Romanov otec obrátil na ministerstvo školstva s ďalšou petíciou. Tú doručil 29. februára 2024 Roman Dominik Michalik a široká verejnosti ministerstvu školstva. Žiadajú "odvolanie Ivana Račkovského, riaditeľa ZŠ v Parchovanoch, z dôvodu zakrývania dlhoročnej šikany zo strany žiakov a niektorých pedagógov uvedenej školy, ktorá vyústila k tragickému úmrtiu žiaka Romana Michalika".

Ministerstvo školstva sa ďalšou, v poradí už druhou petíciou, opäť nebude zaoberať z dôvodu, že "MŠVVaM SR nie je kompetentne rozhodovať o odvolaní riaditeľa základnej školy".

Neodvolateľný riaditeľ Račkovský

Podľa rodičov nebohého žiaka je riaditeľ ZŠ Parchovany vo funkcii viac ako 16 rokov. Počas jeho funkcie v uvedenej skole malo vyštudovať niekoľko dnes vplyvných Parchovčanov a s riaditeľom má údajne silný vzťah aj samotný starosta obce. Ten na otázky TV JOJ o konkrétnych prepojeniach medzi osobami pôsobiacimi na škole a obecnom zastupiteľstve odmieta oficiálne komunikovať z dôvodu prebiehajúceho policajného vyšetrovania Romanovej samovraždy. Polícia vedie trestne stíhanie aj vo veci zločinu účasti na samovražde.

Spravodajská stanica JOJ 24 prípad samovraždy dieťaťa v Parchovanoch dôsledne sleduje a reportér Rasťo Striško pripravuje ďalší dokument.

Viacero odborníkov nevylúčilo, že 15-ročný Roman zrejme v triede šikanovaný bol. Dôkazy o takomto konaní proti žiakovi 9. ročníka zachytávajú aj videá, ktoré tragédiu zaznamenávajú. Romana nakrúcali mobilmi jeho vlastní spolužiaci aj v okamihoch, keď stál na hrane strechy. Videozáznam, na ktorom mu nadávajú a vyzývajú ho, aby skočil, má TV JOJ k dispozícii spolu so záznamom, na ktorom im Roman kričí "mám vás rád”.

Pre citlivosť záznamov, z eticko-morálnych a taktiež z preventívnych dôvodov ich nezverejnila a prípadu sa venuje bez použitia takýchto získaných dôkazov. Mnohé slovenské médiá videozáznamy z tragédie zverejnili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy