Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za taliansku Mambu náhrada nie je. Nebo je chránené, tvrdí Naď
Zdielať na

Za taliansku Mambu náhrada nie je. Nebo je chránené, tvrdí Naď

BRATISLAVA / Slovenské nebo v súčasnosti chráni najmä taliansky systém Mamba. Ten nahradil Patrioty, ktoré postupne zo Slovenska zmizli. Premiér Robert Fico však prišiel s informáciou, že Taliani sa rozhodli Mambu zo Slovenska zobrať. Náhrady vraj niet.

​Podľa šéfa našich ozbrojených síl Rusi koncentrujú novú techniku pre západný okruh a nesmerujú ju na Ukrajinu. 

"To znamená, že vojna môže nabrať iný spád, že Rusi majú rezervy?"
"Minimálne sa o ne snažia," odpovedal v štúdiu Joj 24 generál Daniel Zmeko, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Náhrada za Talianov zatiaľ nie je

Po odovzdaní S 300 Ukrajine naše nebo chránili štyri Patrioty, od konca roka 2022 postupne zo Slovenska odišli. Odvtedy, a podľa premiéra len doteraz, ich nahradil taliansky systém. Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď uisťoval, že vždy príde náhrada, a tou sa stala Mamba. Premiér cez víkend prostredníctvom sociálnej siete informoval, že Taliani si chcú svoj systém zobrať.

​Podľa informácií TV JOJ tentokrát náhrada za systém neexistuje. Kaliňák pritom o odchode talianov a potrebe obstarať si vlastný systém hovoril už v januári. "Prosíme o to, či by predĺžili pobyt, lebo sa môže stať, že odídu na konci marca," tvrdil minister obrany Robert Kaliňák. "Argumentom pri odovzdaní S300 bolo, že spojenci nám sľúbili náhradu," povedal Peter Pellegrini.

Bývalý minister obrany loptičku odrazil naspäť. "Je to úloha pre ministra obrany nájsť náhradu, ako sme my našli Talianov," uviedol Jaroslav Naď. Podľa neho však môže byť verejnosť pokojná. Naše nebo je podľa jeho tvrdenia chránené, aj keď sa o tom nerozpráva.

Podľa člena branno-bezpečnostného výboru cesta Kaliňáka do Spojených štátov nebola len o stíhačkách. "Všetko súvisí s cieľom, ako sfunkčniť ochranu nášho neba," tvrdí poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy