Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci sa dočkali slovníka bez ypsilonu. Uhádnete slová z tohto nárečia?
Zdielať na

Slováci sa dočkali slovníka bez ypsilonu. Uhádnete slová z tohto nárečia?

VRÁBLE / Melduvať, náradaš či búco. Nejde o cudzí jazyk, ale o nárečový slovník dávnych predkov Stredného Požitavia. Vyše 5-tisíc slov používaných v tejto oblasti sa podarilo zozbierať 79-ročnému Jozefovi Trubínimu z Vrábeľ. Ide o najväčšiu zbierku na celom Slovensku.

​Učiteľ na dôchodku (79) napísal viaceré publikácie. Pritom spomínal, akým nárečím hovorili jeho prastarí rodičia. To ho inšpirovalo zbierať prvé slová používané v minulosti na Požitaví. "Je zaujímavá, je spevavá, je zvláštna a používala sa dlhé dlhé roky," povedal pán Trubíny. Medzi slovami však nenájdete ypsilon. V mnohých sa používali dve l za sebou a na konci koncovka ou.

No a tunajšie dámy napríklad bežne nosili aj také garalíže - perlový náhrdelník. Na ruke zas nosili karpelec. Melduvať znamenalo niečo hlásiť, náradáš - opakovanie a časť kuracieho stehna bolo búco. Uhádli by ste, čo znamenalo slovo buďogi? Išlo o dámske nohavičky, ktoré nosili pod sukňami.

Slovo motovidlo poriadne prekvapilo

Na niektoré zo slov z nárečového slovníka sme sa spýtali aj žiakov v Základnej škole v Novej Vsi nad Žitavou. Zisťovali sme napríklad či vedia čo je také motovidlo"Babka to používa, že som ako motovidlo," povedala študentka. Realita je však trošku iná. Pán Trubíny vysvetlil, že išlo o jednoduchý nástroj na navíjanie konopnej nite. 

Autor, nárečová slová zbieral od roku 2008 a pripravuje druhé vydanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy