Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prevádzač stratil Ukrajinca. Keď ho našiel, čakalo ich prekvapenie
Zdielať na

Prevádzač stratil Ukrajinca. Keď ho našiel, čakalo ich prekvapenie

ZBOJ/NOVÁ SEDLICA / Z Ukrajiny sa chcel cez naše územie dostať až do Poľska. Ukrajinec sa rozhodol, že túto trasu absolvuje s pomocou prevádzača. Lenže v lesoch na východnej hranici narazil na problém - stratil sa.

Z vyšetrovania vyplýva, že Ukrajinec mal namierené do Poľska. Prevádzač mu mal pomôcť dostať sa cez územie Slovenska až k našim severným susedom. Stretnúť sa mali v Novej Sedlici. Lenže plán sa skomplikoval. Ukrajinec východnú hranicu prešiel načierno, no smerom na Slovensko sa stratil v lese. Prevádzač sa ho teda pešo vydal hľadať.

Vlani riešili slovenskí policajti prípady prevádzačstva v priemere takmer každý druhý deň. Dovedna obvinili bezmála 200 osôb. "Štátna príslušnosť prevádzačov bola hlavne: Moldavsko, Gruzínsko, Sýria, Turecko, Ukrajina a Slovensko," doplnil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Prevádzač sa na súde priznal

V tomto prípade v úlohe prevádzača vystupoval Ukrajinec. Svojho strateného krajana sa mu v lese napokon podarilo nájsť. Spolu prišli k autu, no z Novej Sedlice sa ďaleko nedostali. Zašli len do susednej obce Zboj, kde ich čakali policajti.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii muža obvinil z prečinu prevádzačstva. K spáchaniu trestnej činnosti sa na súde priznal. "Za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody na jeden rok. Súd výkon trestu odňatia slobody podmienečne odkladá a určuje skúšobnú dobu na jeden rok,“ uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji.

Podľa policajného prezídia po zavedení opatrení na maďarsko-srbskej hranici sa situácia výrazne zmenila. Od decembra 2023 až doposiaľ, evidujú pokles trestnej činnosti prevádzačstva. "V súčasnosti za rok 2024 evidujeme štyri prípady prevádzačstva, spolu je obvinených 9 osôb. Štátna príslušnosť prevádzačov je zatiaľ  Slovensko a Tunisko," povedal Roman Hájek. Rozsudok je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy