Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Výkaly a iné nechutnosti: Vodiči autobusov čelia okrem toho aj fyzickým útokom
Zdielať na

Výkaly a iné nechutnosti: Vodiči autobusov čelia okrem toho aj fyzickým útokom

PREŠOV / Jazda autobusu prímestskej dopravy v prešovskom okrese sa pre nepozornosť mladého dievčaťa skončila zrážkou. Po problémoch dopravcu pod Tatrami sa sťažujú aj vodiči liniek v okolí Prešova. Sú trasy, ktoré vodiči nemajú radi. Cestujú s nimi napríklad aj vyberači kontajnerov s úlovkami. Neraz sa napomenutie skončilo aj fyzickým útokom. Dopravca sa dokonca vodičom snaží niektoré linky kompenzovať príplatkom za sťaženú obsluhu cestujúcich. Obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

​Zábery palubnej kamery zachytili dievča, ktoré sa pri snahe vyhnúť sa prichádzajúcemu autobusu pravdepodobne pošmyklo a skončilo pod kolesami motorového vozidla. "Vyhla sa mi, pretože som zatrúbil 70 metrov predtým, než som k nim prišiel, aby ustúpili z cesty," informoval vodič autobusu Pavol. Dievča sa znenazdajky rozbehlo cez cestu rovno pred prichádzajúci autobus napriek tomu, že aj ona predtým reagovala na trúbenie a ustúpila na stranu. 12-ročnej dievčine hneď pribehli na pomoc ľudia z osady a napokon aj privolaní záchranári. 

Cestujúci začali vyberať smetné koše a odpadky nosia do autobusu

"Záchranári ju po prvotnom ošetrení transportovali s úrazom hlavy do nemocnice v Prešove," priblížila hovorkyňa operačného strediska záchranárov Petra Klimešová. "Ešte dobre, že som mal kameru a mohol som potvrdiť, že nie som na vine," dodal vodič autobusu. Ten jazdí už roky, no to, čo zažíva poslednú dobu na niektorých prímestských linkách, ktoré majú po trase aj dediny s osadami, začína byť podľa neho neúnosným. V autobusoch už našli aj výkaly. "Za 5 dní som mal ovracaný autobus trikrát," uviedol vodič Pavol. 

Vodiči to musia vyčistiť a v dielni tepovať. V poslednom období pribúdajú cestujúci, ktorí sú nabalení odpadkami vyzbieranými v krajskom meste. "Vyberajú smetné koše a snažia sa to prepravovať verejnou dopravou tak, že tie vrecia ťahajú do autobusu," informoval právny zástupca SAD Prešov Maroš Handzo. "Ja už len čakám, kedy mi po autobuse prebehne potkan," dodal Pavol. Prepravný poriadok umožňuje takého človeka z prepravy vylúčiť. Teória ale naráža na realitu. Neraz to skončilo slovným i fyzickým útokom, dokonca aj kopancom do hlavy vodiča. 

Fyzické útoky na vodičov nie sú ojedinelé

"V praxi je ťažké si predstaviť, že vodič, ktorý má zodpovednosť za desiatky životov cestujúcich, bude vylučovať toho, ktorý mu nadáva a je agresívny. Stalo sa nám, že vodiča fyzicky napadli a mal ťažšie zranenia," priznal Handzo. Niektoré trasy sú natoľko neobľúbené, že niektorí vodiči rozmýšľajú presedlať spoza volantu prímestskej dopravy za volant autobusu mestskej hromadnej dopravy. "Aj keď chodí vodič po meste stále dokola, je zatvorený v tej kabínke. Nič s cestujúcimi nemá," objasnil svoje stanovisko vodič autobusu.

V minulosti boli aj problémy s nedisciplinovanými deťmi. To sa podarilo vyriešiť tým, že v autobusoch je zabezpečený sprievod. Samosprávny kraj už zrealizoval stretnutie s dopravcami a s políciou. Ak sa situácia na problémových linkách bude stupňovať, môže sa stať, že na to najviac doplatia slušní cestujúci. "Môžu osloviť starostov týchto obcí, aby vykonali nápravy alebo zjednali hliadky v prímestských spojoch a pokiaľ nepríde k náprave, spoje sa budú rušiť," uzavrel právny zástupca SAD Prešov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy