Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Marián Kočner je po 5 rokoch obžalovaný za objednávku sledovacieho komanda
Zdielať na

Marián Kočner je po 5 rokoch obžalovaný za objednávku sledovacieho komanda

BRATISLAVA / Krajská prokuratúra v Bratislave po piatich rokoch od začiatku vyšetrovania podala obžalobu na Mariána Kočnera za to, že si objednal sledovacie komando na novinárov, ale aj politikov. Najať si na to mal ex-SISkára Petra Tótha, ktorý tiež čelí obžalobe spolu s ďalšími troma kolegami.

​Kočner si sledovanie objednal u Petra Tótha. Ten si zas prizval Miroslava Kriaka so Štefanom Mlynarčíkom a Jurajom Škripom. "Zhruba týždeň sledovali moje denné zvyky, fotografovali mňa aj môjho dvojročného syna, mnohé fotografie napríklad z kaviarne boli vyhotovené z tesnej blízkosti," opísala Zuzana Petková, bývalá novinárka, z Nadácie Zastavme korupciu. Sledovaniu sa nevyhol ani Daniel Lipšic, Vladimír Pčolinský, viacerí politici ako Milan Krajniak, či Richard Sulík. "Tu vidieť, že nebol môj priateľ, lebo priatelia sa nedávajú sledovať," opísal Richard Sulík, predseda strany SAS.

Najzásadnejšie meno však v pôvodnom Kočnerovom zozname chýbalo. "Rozhodnutie sledovať Jána Kuciaka prišlo až kedy sa Kočner Kuciakovi vyhrážal," ozrejmil Tomáš Madleňák z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. "Polícia s tým nič nerobila, namiesto toho z polície prišli lustrácie Jána Kuciaka, ktoré poslúžili sledovaniu. Práve výsledky z tohto sledovania poslúžili aj pri objednávke na vraždu aj samotným vrahom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," dodal Madleňák.

Materiálny dôkaz, ktorý je nezlomný

Kočner si aktuálne odpykáva 19-trest za kauzu zmenky v leopoldovskej väznici, s Petrom Tóthom sa nám skontaktovať nepodarilo, no takto sledovanie v minulosti obhajoval Kriak. "Bolo to dobré preto, že z toho vzišiel materiálny dôkaz, ktorý sa nedá zlomiť ani ohnúť," povedal Miroslav Kriak, obžalovaný člen komanda.

Pätica je konkrétne obvinená z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a prejavu inej osobnej povahy. "Trestný zákon umožňuje za uvedený trestný čin uloženie trestu odňatia slobody až na tri roky," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR. "Je možné, že títo ľudia skončia s podmienkou. Spravodlivosť v tomto prípade mešká a očakávam, že sa jej ani nedočkáme," dodal Petková.

V prípade samotnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej definitívny verdikt naďalej nepoznáme. Vec je už po druhý raz na Najvyššom súde. Alenu Zsuzovu odsúdil prvostupňový súd na 25 rokov väzenia a Mariána Kočnera neprávoplatne oslobodili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy