Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prípad Mohameda: Ústavný súd upozorňuje na protiústavnosť zákona o pobyte cudzincov
Zdielať na

Prípad Mohameda: Ústavný súd upozorňuje na protiústavnosť zákona o pobyte cudzincov

BRATISLAVA / Časť zákona o pobyte cudzincov na Slovensku je protiústavná. Rozhodol tak ústavný súd. Týka sa to prípadov, keď verdikt o vyhostení padol len na základe zamietavého stanovisko SIS. To je podľa ústavného súdu v rozpore s právom na súdnu a právnu ochranu. Presne na toto doplatil aj Egypťan Mohamed, ktorý musel opustiť našu krajinu. Spolu s ním odišla aj jeho slovenská žena Ľubka s dvoma deťmi.

"My sme ju v tom podporili. Nedá sa takto žiť, keď sme o tom presvedčení, že je to vynikajúci človek," komentoval otec Ľubky, manželky vyhosteného. "Nič zlé som neurobil na Slovensku. A neviem, prečo ja idem preč takto," povedal Mohamed, vyhostený Egypťan.

Takto to vyzeralo pred štyrmi rokmi na bratislavskom letisku. Rozlúčka s nabližšou rodinou bola bolestivá a smutná. Svoj život museli náhle vtesnať do niekoľkých kufrov. Aktuálne rozhodnutie ústavného súdu je pre nich úľavou. "Nechce sa mi ani tomu veriť, že to vôbec prišlo, ale že to prišlo až tak neskoro. Pretože my sme presne na túto skutočnosť upozorňovali. Takže konečne sa niečo aj udialo. Stále si stojím za tým, že môj manžel nič neurobil," ozrejmila manželka vyhosteného Mohameda Ľubka.

Sporné ustanovenia zákona o pobyte cudzincov napadol na ústavnom súde najvyšší správny súd. Vo svojom podaní dôvodil, že je ústavne neprijateľné, aby rozhodovanie o udelení trvalého a prechodného pobytu bolo založené výhradne na stanovisko SIS a VS. "Takýmto spôsobom nebude môcť ministerstvo vnútra argumentovať, pretože ústavný súd konštatoval nesúlad," vyjadrila sa Miroslava Mittelmannová, programová riaditeľka Ligy za ľudské práva. "Ústavný súd nespochybňuje právo SR mať takúto právnu úpravu. Ako problematickú konštatuje len procesnú úpravu, ktorou je toto právo premietnuté do zákona o pobyte cudzincov," informoval Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra.

Faktom ale ostáva, že po starom sa už v týchto veciach rozhodovať nemôže. "Táto časť zákona stráca účinnosť vyhlásením nálezu. Potom má vláda a parlament 6 mesiacov na to, aby uviedli tento zákon do súladu s týmto nálezom. Pokiaľ sa takto nestane, tak zaniká aj platnosť príslušných ustanovení," povedal expert na právo Peter Kováč.

Vetu dôvodná obava, že účastník konania ohrozí bezpečnosť štátu, si ale okrem Mohameda prečítali aj ďalší cudzinci. Koľko ich presne je, ale nevie ani policajné prezídium. "Počet zamietnutých žiadostí o udelenie pobytu na základe nesúhlasného stanoviska SIS nie je k dispozícii," avizovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. Tento problém už pritom riešil aj Európsky súd pre ľudské práva. "Vo svojich rozhodnutiach tvrdí, že každý účastník konania by mal vedieť aspoň základnú podstatu dôvodov, pre ktoré sa považuje za nebezpečného," dodala Mittelmannová. Rezort vnútra chce v budúcich prípadoch postupovať podľa iného zákona. V riešení je už ale aj legislatívna zmena.

"Návrh novely zákona o pobyte cudzincov, ktorá okrem iného reaguje aj na toto rozhodnutie Ústavného sudu SR," komentoval Neumann. Cieľom je, aby hrubý zásah do života ľudí mal aj preukázateľný teľný dôvod. "Bol to šok pre mňa, že ja som sa s tým nevedela dlho zmieriť. A stále som sa ráno budila s tým, že som tomu neverila, čo sa stalo. Lebo sa to zomlelo veľmi rýchlo," dodala Ľubka. Aj napriek tomuto posunu právoplatné rozhodnutia cudzineckej polície sa už zmeniť nedajú. Poškodení cudzinci spornými ustanoveniami môžu už len opätovne požiadať o pobyt. Ich žiadosti budú podľa rezortu vnútra posudzované v intenciách zákona o pobyte cudzincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy