Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Tatranci cestujú vlakmi pridlho. K situácii sa vyjadrili aj železnice
Zdielať na

Tatranci cestujú vlakmi pridlho. K situácii sa vyjadrili aj železnice

VYSOKÉ TATRY / Tatranské elektrické železnice slúžia už viac ako sto rokov nielen turistom, ale aj domácim obyvateľom. Práve oni majú pocit, že pri tvorbe nového grafikonu sa na nich zabudlo. Majú problém dostať sa do práce a deti do školy. Hovoria, že je to vraj z roka na rok horšie.

​21 kilometrov prejdete vlakmi za viac ako hodinu a pol, a to konkrétne na trase Štrba - Starý Smokovec. Dôvodom je 37 minút trvajúca pauza medzi spojmi na Štrbskom Plese.

To, nad čím turisti len krútia hlavou, miestnych Tatrancov poriadne štve. "Trasa do práce dlhá 13 kilometrov mi trvá hodinu a štvrť," uviedol obyvateľ Vysokých Tatier. "Prestupový čas bol a je na Štrbskom Plese polhodinový, nakoľko v turistickej sezóne vypravujeme medzi Štrbou a Štrbským Plesom posilové zubačky navyše," vysvetlil Dominik Drevický, hovorca ZSSK.

​Situácia je komplikovaná aj pre rodičov

Treba dodať, že ani tie posilové na priamy spoj nenadväzujú. Nový grafikon komplikuje život Tatrancov v obidvoch smeroch. Mnoho deti chodí do školy vo Vyšných Hágoch v smere od Smokovcov. "To znamená, že deti buď musia chodiť do školy o hodinu skôr, alebo ich musia voziť rodičia," uviedla Beáta Evansová, riaditeľka Základnej školy Vyšné Hágy.

Primátor Vysokých Tatier hovorí, že každý rok grafikon pripomienkujú, ale železničná spoločnosť nie vždy na ich podnety reaguje. "Na webe zverejníme kontakty železničného prepravcu, kde ľudia môžu požiadavky posielať priamo," informoval primátor Jozef Štefaňák. 

​Samotná železničná spoločnosť zdôvodnila nový grafikon stručne. "Platí, že kým jazdy ozubnicovej železnice sú harmonizované s expresmi v Štrbe, vlaky Tatranských elektrických železníc kryjú expresy zastavujúce v Poprade," uviedol hovorca ZSSK. Pri tej harmonizácii sa ale akosi zabudlo na obyvateľov Tatier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy