Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Každý piaty Slovák je závislý od nikotínu. Zabíja aj obľúbená kombinácia
Zdielať na

Každý piaty Slovák je závislý od nikotínu. Zabíja aj obľúbená kombinácia

BRATISLAVA / Hrozivé výsledky pre fajčiarov v našej krajine. Podľa prieskumov je každý piaty Slovák závislý od nikotínu. Odborníci tiež varujú pred kombináciou alkoholu a fajčenia. Máme totiž jednu z najvyšších úmrtností na karcinóm pľúc a cirhózu pečene.

​Napriek tomu, že závislosť od nikotínu prináša so sebou viaceré riziká, až 21 percent Slovákov stále holduje tomuto zlozvyku. V počte užívateľov tabakových výrobkov sme v porovnaní s krajinami Európskej únie 8. v poradí. Znížila sa tiež veková hranica mladistvých, ktorí začali s fajčením po prvý raz. "Aspoň raz v živote cigarety fajčilo okolo 40 percent 15-ročných študentov. Viac ako tretina študentov začína fajčiť pred 15-rokom života," uviedla Zuzana Kamendy z Centra pre liečbu závislostí v Bratislave.

​Počet fajčiarov cigariet medzi mladými ľuďmi mierne klesá. Neplatí to ale pri užívaní iných nikotínových produktov. "Klasické cigarety, áno, fajčia menej. Čo troška stúpa je fajčenie elektronických u 15-ročných študentov," dodala Kamendy. V súvislosti so závislosťou od nikotínu odborníci zároveň dvíhajú varovný prst - a to pre vysokú úmrtnosť fajčiarov na Slovensku. 

Nebezpečná je aj obľúbená kombinácia

"Je to okolo 17 percent úmrtí na Slovensku. Pokiaľ ide o Európsku úniu sme nadpriemerom v počte úmrtí," doplnil Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva. Odborník tiež upozornil aj na kombinovanie alkoholu a fajčenia, ktoré je zo zdravotného hľadiska mimoriadne nebezpečné. "My máme jednu z najvyšších úmrtí na karcinómy a cirhózu pečene. Medzi mužmi sme na prvom mieste na svete, čiže to je spôsobené alkoholom a drvivá väčšina z nich sú súčasne fajčiari" povedal.

Podľa odborníka by sa práve táto skupina ľudí mala zamerať na špecializovanú pomoc, ktorú nájdu napríklad aj u psychiatra. "Tá liečba musí byť kombinovaná. Aj psychologická, aj podávanie liekov," vysvetlil Okruhlica. 

​K znižovaniu úmrtnosti či chorôb v súvislosti so závislosťou od nikotínu môže pritom pomôcť aj samotná prevencia, ako napríklad odstrašujúce obrázky na krabičkách cigariet, či zvyšovanie cien a vekovej hranice predaja. "Rozhodne áno, to patrí medzi základné opatrenia, ktoré znižujú dostupnosť a znižujú mieru zdravotných dopadov na populáciu," potvrdila Zuzana Kamendy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy