Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Slováci sú nespokojní s novým grafikonom. Pribudne nový dopravca, ubudne počet zastávok
Zdielať na

Slováci sú nespokojní s novým grafikonom. Pribudne nový dopravca, ubudne počet zastávok

BRATISLAVA/ HORNÁ ZLATNÁ / S novým prepravcom na južnej najvyťaženejšej trati Bratislava - Komárno, prichádza aj nový grafikon. Kým vlaky Leo Expressu budú v špičke medzi Dunajskou Stredou a hlavným mestom premávať v 20minútových intervaloch, južnejšie, pri Komárne, im podľa nariadenia ministerstva dopravy zrušili niekoľko zastávok.

​Šesť osobných vlakov denne v Hornej Zlatnej nezastaví. Dôvodom nie je meškanie, ale nový grafikon. Od 10. decembra bude premávať na trati Komárno - Dunajská Streda - Bratislava, nový prepravca. Zastavenie na zastávkach ale zadávalo Ministerstvo dopravy. "Deti, ktoré chodia do školy s tým majú problém alebo tí, čo chodia na tréningy, všetky kluby sú v Komárne. Sú tu dôchodcovia, aj tí chodia do Komárna, teraz musia ísť na autobus," vyjadril svoj nesúhlas obyvateľ Hornej Zlatnej Jaro. 

Na to, aby sa obyvatelia dostali na autobusovú stanicu, musia prejsť kilometer od dediny po rušnej ceste. Zastávka je vyznačená, ale priechod pre chodcov na druhú stranu cesty neexistuje. "Nie je to osvetlené a teraz, keď je už tma je to nebezpečné," povedal obyvateľ obce. Ďalšia obyvateľka vyjadrila svoje obavy tiež. "Vystúpia to Zlatnej z vlaku a potom čo? Vlak tu už nebude zastavovať," dodala. 

Ako môžu občania situáciu s vlakmi riešiť? 

"Návrhy na úpravu cestovného poriadku môžu cestujúci podávať na kraj, alebo priamo ministerstvu dopravy, ale aj spoločnosti Leo Express. O konkrétnej podobe grafikonu potom rozhodne ministerstvo dopravy," uviedol hovorca prepravcu Leo Express Emil Sedlařík. Nepopulárne opatrenie zdôvodnilo ministerstvo tým, že na danej trase sú len jedny koľaje.

"Nezastavovanie vlakov v Hornej Zlatnej od zavedenia nového grafikonu je spôsobené vysokou vyťaženosťou trate nielen osobnými, ale aj nákladnými vlakmi. Každé zastavovanie mimo daného cestovného poriadku by vytvorilo komplikácie pri križovaní vlakových súprav," odôvodnil hovorca ministerstva dopravy SR Martin Petro. 

"Mohli to urobiť aj tak, ako to bolo kedysi. Na znamenie," navrhoval pán Jaro. Súkromný prepravca Leo Express denne vypraví 100 spojov, pre ktoré hľadá meno a o pomoc žiada cestujúcich. Cestovné zostáva nezmenené, pribudnú časové lístky, vrátane celoročného. Nízkopodlažné vagóny budú klimatizované, budú tam bezbariérové toalety a Wi-Fi. Na trati bude premávať 21 vagónov s kapacitou 240 miest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy