Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čo robiť, ak vám policajti odoberú vodičský preukaz?
Zdielať na

Čo robiť, ak vám policajti odoberú vodičský preukaz?

BRATISLAVA / Policajti môžu za dopravný priestupok uložiť v správnom konaní najvyššiu pokutu vo výške 1 500 eur a zákaz šoférovať až na 5 rokov. Za posledné 3 roky zakázali ďalšiu jazdu a odobrali vodičské oprávnenie vyše 20-tisíc vodičom.

​Policajti vám môžu vodičský preukaz zabaviť za vážny dopravný priestupok - ak nezastavíte na stopke, nedáte prednosť alebo prípadne, ak prekročíte povolenú rýchlosť. Odobrať vám ho môžu aj v prípade, ak pri sebe nemáte peniaze. "Najčastejšie boli vodičské preukazy zadržané za insolventnosť a na druhom mieste bol alkohol a omamné látky," informovala hovorkyňa PPZ SR Denisa Bardyová. Preukaz zadržaný pre insolventnosť dostane vodič po zaplatení pokuty. V ostatných prípadoch to nie je také jednoduché. 

Ako môžete vodičský preukaz získať naspäť?

"Vodič môže požiadať o vrátenie vodičského preukazu po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá," uviedla Bardyová. Musí splniť všetky podmienky, ktoré závisia od závažnosti priestupku. Okrem zákazu šoférovania môžu policajti poslať vodiča na testy z vyhlášky, preskúmať jeho zdravotný i psychický stav a prípadne ho môžu poslať na doškoľovací kurz. Niekedy policajti polovicu trestu neodpustia, a to z toho dôvodu, že im to neumožňuje zákon.

"V prípade ak vodič potrestaný v priebehu desiatich rokov za jazdu pod vplyvom alkoholu nad jedno promile a dopustí sa rovnakého skutku, nie je možné odpustiť polovicu trestu," povedala hovorkyňa. Ak policajtom po spáchaní priestupku vodičský preukaz neodovzdáte, policajti vám vydajú potvrdenie o jeho zadržaní a administratívne ho v systéme zaevidujú. "Vydaním potvrdenia sa považuje vodičský preukaz za zadržaný a to aj v prípade, že policajtovi nebol na mieste predložený," ďalej uviedla hovorkyňa. Policajti sú povinní vykonať lustráciu u každého vodiča a ak máte zadržaný vodičský preukaz, policajti na to veľmi rýchlo prídu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy