Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slovensko strašia povodňové výstrahy. Ako si najlepšie ochránite svoj majetok?
Zdielať na

Slovensko strašia povodňové výstrahy. Ako si najlepšie ochránite svoj majetok?

TOPOĽOVKA/ BRATISLAVA / Na mnohých miestach Slovenska vyskočili povodňové výstrahy. Môžu za to teplejšie prúdy, ktoré roztopili množstvo napadnutého snehu. V niektorých lokalitách sú záplavy každoročným pravidlom a obyvatelia by si mali ochranu svojho majetku ošetriť. Pri poisteniach však treba pozerať na viacero faktorov.

Povodeň, ktorá postihla obec Topoľovku, udrela v lete tohto roka. Ničivá búrka prišla nečakane, obyvateľom zatopila dvory, pivnice a niektorí mali vodu až v obývačke. Narobila poriadne škody, ktoré presiahli sumu 300-tisíc eur. Povodeň zničila množstvo domov, nie všetci ich mali poistené. "Mali sme desiatky poškodených domov, mnohí ich však mali poistené. Našli sa aj takí, ktorí nemali. Osobne stále vyzývam ľudí, aby boli zodpovední a pre takéto prípady si domy dali radšej poistiť," uviedol starosta obce Topoľovka Štefan Ladičkovský. 

V lokalitách na východe Slovenska, konkrétne na riekach Latorica a Bodrog, sú aktuálne vyhlásené prvé a druhé stupne povodňovej aktivity. Sú spôsobené kombináciou pomerne teplého počasia. Časť snehu sa roztopila a pridali sa aj zrážky, ktoré tam spadli. "Konfigurácia tohto terénu v oblasti je, že voda odteká príliš pomaly  keď sa dostane mimo koryta, dostane sa aj do medzihradského priestoru a poklesy vodných hladín tu trvajú niekoľko hodín, keď nie dní. Z toho sa dá vydedukovať, že ešte niekoľko dní tam bude povodňová aktivita trvať," informoval hydrológ a meteorológ Michal Hazlinger.

Bývanie si môžete ochrániť za pár eur mesačne

V lokalitách, kde je nepriaznivé počasie strašiakom, treba myslieť na poistenie svojho majetku. "V rámci trhu poisťovne majú rôzne balíčky a krytia, čiže treba sa pozerať, či daný produkt už povodeň obsahuje v základnom krytí," reagoval finančný poradca Dávid Krajcár. Dôležitým faktorom je stanovenie si poistnej sumy. V prípade domu tu ide o sumu, za ktorú by sme si vedeli taký istý dom postaviť. V prípade bytu ide o sumu, za ktorú by sme ho vedeli predať, pozerá sa hlavne na nárast cien nehnuteľností. "Ak ste zmluvu uzatvárali 10 či 15 rokov dozadu, pravdepodobne tá dnešná cena nebude odzrkadlovať vašu poistnú sumu. Od poisťovne jednoducho nedostanete toľko, koľko bude výška vašej škody," dodal finančný poradca.

Ceny domov a bytov čelia turbulentným obdobiam a poistné zmluvy sa uzatvárajú na dobu neurčitú. Podľa odborníkov je rozumné prehodnotiť poistenia minimálne každé tri roky a tak zistiť, či suma pokrýva všetky škody. Pozitívnou správou je, že o poistenie nehnuteľností majú ľudia čoraz väčší záujem. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy