Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kvôli novej mape záchranných staníc zvažujú na Orave pripojenie k Poľsku
Zdielať na

Kvôli novej mape záchranných staníc zvažujú na Orave pripojenie k Poľsku

OKRES SNINY A NÁMESTOVO / Záchranári so sanitkou by museli byť kaskadérmi, aby prišli k pacientom včas - aj takto reagujú obyvatelia viacerých regiónov Slovenska na plánované sťahovanie záchraniek. Materiál s novou mapou záchranných staníc rezort zdravotníctva už síce zverejnil, no zároveň dodal, že ide iba o „matematický model“ a zatiaľ sa nič nemení. Obyvateľov regiónov na Orave, či na severovýchode Slovenska však nová mapa záchraniek vyľakala.

"Ľudia úplne zostanú odrezaní od pomoci," reagoval starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. "Je to pre nás ďalší šok, čo všetko sa dokáže vymyslieť," povedal starosta obce Ulič Ján Holinka. Ľudia v Uličskej doline, kde žije vyše 2000 obyvateľov si zrušenie terajšej záchranky nevedia predstaviť.

Aktuálne sú stanice záchrannej služby je v dvoch strediskových obciach- Ulič a Ubľa. Na novej mape, ktorú rezort zdravotníctva zverejnil však chýbajú. Za to tam pribudla záchranka v malej obci Strihovce. "Pre nás je bezpredmetné toto riešiť, keďže od nás do Strihovca ani nevedie cesta. Teda vedie, ale obchádzkou 60 – 70 km ,možno aj viac," vyjadril sa Ján Holinka. 

Dokument s novou mapu záchranných služieb podľa rezortu zdravotníctva obsahuje ich dostupnosť pre 90 % populácie do 15 minút. Analýzu vypracovala žilinská univerzita. Trasu sme si dokonca prešli aj so samotnými záchranármi- zo vzdialenejších dedín sa do nemocnice nedostanú ani za dvojnásobný čas. Terén na krajnom východe je členitý a v zime sú cesty ťažko prejazdné. Podľa rezortu zdravotníctva ide zatiaľ len o takzvaný matematický model. "Budeme robiť všetko preto, aby záchranky boli odstupné pre všetkých a zohľadňovali potreby v jednotlivých regiónoch," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Obyvatelia okresu Námestova sa cítia po informácii z ministerstva zdravotníctva ohrození. Zrušiť by mali všetky 4 stanice rýchlej pomoci. Sanitky by mali chodiť z okresu Dolný Kubín a Tvrdošín. Stanice slúžili doposiaľ pre 64 tisíc obyvateľov tohto okresu, kde pôrodnosť patrí k najvyšším na Slovensku.  V okrese nie je diaľnica ani rýchlostná cesta, navyše 5 mesiacov tu vládne zima a na cestách sú nehody. Informáciu o zrušení s nevôľou prijali aj všeobecní lekári. "S hrôzou sme to zistili, lebo naozaj okres Námestovo má najhoršiu ústavnú zdravotnú starostlivosť v rámci Žilinského kraja, možno aj v SR. Ak by došlo k takémuto zásahu, dojazd by bol aj dvojnásobný ako doteraz. Považujeme to za ohrozenie zdravotného stavu obyvateľstva," reagoval všeobecný lekár Rastislav Zanovit. "Sme najsevernejšou obcou Slovenska, v horskom prostredí, je nereálne, aby nový návrh prišiel do praxe. Aj teraz je december, cesty plné snehu, ťažko zjazdné," zdôraznil starosta Oravskej Polhory Michal Strnál. 

Starosta Oravskej Polhory spolu s inými starostami v krajnom prípade chcú iniciovať referendum o pričlenení okresu Námestovo k Poľsku. Tam
 podľa ich slov skôr stanice rýchlej zdravotnej pomoci pribúdajú, nie sa rušia. Podľa rezortu zdravotníctva sa nebude nič meniť až do ukončenia obdobia, do ktorého je vydaná licencia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby. "Akékoľvek zmeny preto môžu nastať až v druhej polovici roka 2025, to znamená, že teraz sa pre občanov vo všetkých regiónoch nič nemení," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy