Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ako ušetriť na kúrení? Pomôcť vám môže aplikácia
Zdielať na

Ako ušetriť na kúrení? Pomôcť vám môže aplikácia

BRATISLAVA / Ušetriť na kúrení je možné pomocou vetrania. Odborníci radia vetrať nárazovo alebo znížiť teplotu o pár stupňov v miestnostiach, kde nikto nie je. Na to, aby to bolo možné, je potrebné nastavovať každý radiátor samostatne alebo prostredníctvom aplikácie, ktorá sa o všetko postará.

Ušetriť na kúrení sa dá aj pootočením ventilom radiátora o jeden dielik smerom nadol, ak ráno odchádzate do práce. Potvrdzuje to aj projektový manažér SIEA. "Ak znížime teplotu o jeden stupeň, znížime tým náklady zhruba o šesť percent. Keď odchádzame do práce, môžeme znížiť teplotu na úroveň 2," dodal. Úroveň 2 na ventile v bytovom dome znamená, že v miestnosti sa udrží teplota okolo 18 stupňov. Keď prídete domov, ventilom pootočíte naspäť. "V miestnosti, kde sa najviac zdržujeme, je dobré mať dvadsať stupňov," povedal Patrik Martin. 

Ventil v polohe 3 miestnosť vykúri na 21 stupňov. Hoci prekurovaním sa spotreba zvyšuje, so šetrením tiež nie je dobré preháňať. "Vypnúť ventil nemá zmysel, byt sa tým podchladí a k úspore nedôjde," vysvetlil Martin. Navyše, v bytovom dome, aj keby ste vypli radiátory, vám bude vyúčtovaná základná zložka, čo je najmenej 30 percent z celkových nákladov. Vyhláška odporúča dvakrát viac. "Vyhláška má zabrániť tomu, aby niektoré byty, ktoré vykurujú, platili za byty, ktoré nevykurujú," upresnil Martin. 

Šetriť môžete aj pomocou aplikácie

V bytoch sa neoplatí ísť pod teplotu 18 stupňov. Ak vás unavuje pobehovať z miestnosti do miestnosti, aby ste pootáčali ventily, urobí to za vás aplikácia v mobile. Na to, aby ste ju použili, nemusíte byť ani doma. "Navolím si, v ktorých miestnostiach mám termostatické hlavice a viem si rozdeliť, že v detskej izbe sa nebude kúriť nad 18 stupňov, v spálni sa kúri až na noc, v kuchyni budem mať 21 stupňov, v obývačke takisto. Všetko si viem nastaviť," povedal reportér TV JOJ Juraj Hajdin. Takto si to vie nastaviť na celý týždeň dopredu a potom upraví, keby prišlo k nejakej zmene. Teploty v miestnostiach si môže kontrolovať aj počas dovolenky v zahraničí. 

"Podľa mňa je to výrazné šetrenie energie. Odvtedy, čo to mám, mi každý rok vracajú preplatky," dodal Hajdin. Investícia do aplikácie sa mu vrátila približne za jeden rok. "Základ bol zaobstarať si inteligentný termostat, termostatické hlavice a meteostanicu" upresnil redaktor. Práve vďaka meteostanici systém vypína kúrenie, aby byt vyhrievali slnečné lúče. "Meteostanica zistí, že slnko o pol hodiny zvýši teplotu napríklad o jeden stupeň," uzavrel Juraj Hajdin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy