Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Matka tŕpla, či jej syn prežil. Po zemetrasení očakávajú pomoc viaceré rodiny
Zdielať na

Matka tŕpla, či jej syn prežil. Po zemetrasení očakávajú pomoc viaceré rodiny

HUMENNÉ / Jej dvojročného syna zasypala omietka a len tŕpla, či to prežil. Rodina so štyrmi deťmi v Baškovciach prišla pri zemetrasení o strechu nad hlavou. Dom, na ktorý si zobrali 80-tisícovú hypotéku, zrejme budú musieť pre narušenú statiku zbúrať. Neistý je aj osud viacerých kostolov. Vo štvrtok 12. októbra ich prezrú statici. A zatiaľ čo sa ľudia sťažujú na chýbajúcu pomoc vlády, podľa premiéra Ľudovíta Ódora štát nie je prvou obrannou líniou. Majitelia domov by podľa neho mali byť zodpovední a domy mať poistené.

"To nie že triaslo s domom, ale najprv vydvihlo jednu stranu, potom druhú, to akoby človek bol na lodi," povedal obyvateľ obce Baškovce Milan Kuzma.

Takto vyzerá domov 6-člennej rodiny so štyrmi deťmi. Najmladší Mateo má iba dva roky. Zúfalí rodičia nebalili nič. Boli to sekundy boja o život. "Ja som utekala po malého do spálne, aj som narazila, neviem kde, bola tma, omietku som z neho dávala dole, či dýcha," opísala obyvateľka obce Baškovce Lucia Kuzmová.

"Stojíme pri dome, ktorý je najviac poškodený. Do takého domu sa nemôže rodinka vrátiť. Nevieme, čo s nimi ďalej," uviedol starosta Baškoviec Pavol Tamáš. Na dom si pred piatimi rokmi zobrali hypotéku. Z 80-tisíc im ostáva splatiť 74. No všetko nasvedčuje tomu, že statika je narušená natoľko, že dom bude musieť ísť k zemi.

"Keď sa bude musieť zbúrať, tak sa zbúra," dodala obyvateľka Lucia Kuzmová. "Dvere sa nedajú otvoriť, okná sa nedajú otvoriť, sú skrivené. Chlapec hovoril, že on už tu nepríde, aj keby sa dalo bývať," komentoval Milan Kuzma, obyvateľ Baškoviec. Domy, ktoré nie sú vhodné na bývanie, sú podľa predbežných odhadov desiatky. Ich presný počet bude známy až po tom, čo všetky dediny postupne prejdú statici.

"Nám by mal v tejto chvíli už konečne pomôcť štát. Nielen my sme druhým pomáhali," uviedol starosta. "Sme pripravili finančné prostriedky cez našu nadáciu na podporu rodiny a pripravujeme aj v rámci zastupiteľstva PSK, aby sme ľuďom uľahčili ťažkú a zložitú situáciu," informoval predseda PSK Milan Majerský.

Podľa premiéra Ódora štát nápomocný je. Zasahovali hasiči, škody mapovali prednostovia okresných úradov a na humanitárnu pomoc je pripravené aj ministerstvo práce. Vysvetľuje, že vzhľadom na zlý stav verejných financií je zmrazená aj rezerva vlády a aj rezerva predsedu vlády. A preto peniaze okamžite vyčleniť nevie.

"Ale toto je len posledná možnosť, ľudia by mali byť zodpovední, mali by mať poistené domy a určite prvou obrannou líniou nikdy nie je štát, štát je obrannou líniou pre najzraniteľnejšie skupiny, humanitárnu pomoc a krízové situácie," avizoval premiér Ľudovít Ódor. "Nám mohli dať aspoň štartovacie financie, aby sme vedeli pomôcť, toľko sme dostali na obec, my to prerozdelíme. Ráno prídem do práce, už sú ľudia na úrade, no čo im mám povedať," dodal starosta Pavol Tamáš.

"Najskôr sa zmapujú škody a potom budúca vláda môže rozhodnúť, do akej miery pomôže," vyjadril sa premiér. Prvotné informácie hovorili o tom, že chrámy v Nižnej Sitnici a v Jankovciach bude nutné zbúrať. Lenže napokon sa ukázalo, že to nie je jediný scenár. Vo štvrtok 12. októbra prebehne kontrola všetkých poškodených kostolov a o ďalšom postupe rozhodnú statici, pričom slovo budú mať aj pamiatkari, keďže viaceré poškodené chrámy sú národnými kultúrnymi pamiatkami.

Pomoc rodinke pri nesmierne veľkých škodách po zemetrasení

Rodine Kuzmovej neočakávané zemetrasenie úplne poškodilo statiku domu. Dom sa musí zbúrať a postaviť nový. Rodinka má na zničený dom vysokú hypotéku. Sú to enormné náklady, ktoré je potrebné vynaložiť na znovu vybudovanie rodinného domu. Ak chcete pomôcť 6-člennej rodinke so štyrmi deťmi v tejto nesmierne náročnej situácii, môžete im pomôcť skrz zbierku. Zbierku nájdete TU. 

Súvisiace články