Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO. Odvážne dieťa! Tánička bojovala s rakovinou zo všetkých síl
Zdielať na

VIDEO. Odvážne dieťa! Tánička bojovala s rakovinou zo všetkých síl

Všetko záviselo na jej mamičke. Už v 24. týždni tehotenstva sa totiž dozvedela, že jej nenarodené dieťa má rakovinu. Lekári jej odporučili umelé prerušenie tehotenstva. Napokon ich neposlúchla.

Nádor vážil pol kilogramu

A jej dcérka Táňa prežila. Prežila nie veľmi optimistické určenie diagnózy, lekári jej nedávali veľké šance na život. A predsa sa toto malé dieťa narodilo a podstúpilo ťažkú operáciu odstránenia sakrokokcygeálneho teratomu. Trvala 4 hodiny. A nádor vážil pol kilogramu!

"Tento veľký nádor vyrastá z tej koncovej časti chrbtice. V tom nádore môže byť akékoľvek tkanivo, ktoré sa vyskytuje v organizme," uviedol lekár Jozef Babala. Že to nebude jednoduché, sa dozvedela Táničkina mama v 16. týždni tehotenstva. Nasledovalo 8 týždňov čakania na potvrdenie diagnózy sakrokokcigeálny teratóm. "Hneď ako zistili, že je tam nejaký problém, tak nám odporučili umelé prerušenie tehotenstva," povedala mama malej Táničky Lucia Boriová.

1 dieťa z 35 000

Štatisticky postihuje takáto choroba jedno dieťa z 35 tisíc. Aj preto nájsť akékoľvek informácie o nej je pre laikov takmer nemožné. Rozhodovanie či šancu žiť dostane alebo nie, preto nebolo pre jej rodičov jednoduché. Tánička je aj podľa jej mamy, obrovský bojovník. Už v brušku jej dávala totiž najavo, ako sa má rozhodnúť. "Vždy keď som začala uvažovať, že ju dáme preč, tak ona sa práve v tej chvíli strašne rozkopala a som si hovorila, že tým mi dáva najavo, že si ju máme nechať a ona to zvládne. A vidíte, zvládla to," hovorí Lucia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy