Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nové informácie o akcii Vírus: Na slobode je už všetkých 17 zadržaných osôb
Zdielať na

Nové informácie o akcii Vírus: Na slobode je už všetkých 17 zadržaných osôb

BRATISLAVA / Kauza Vírus rýchlo napreduje. Všetkých 17 ľudí, ktorých včera NAKA zadržala, je už na slobode. Bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút a podnikateľ Michal Gučík odišli z prezídia ešte v noci. Naopak ex riaditeľ vojenského spravodajstva Jána Balciar sa dnes na polícii prihlásil sám. Aj jeho nakoniec prepustili. V prípade ide o rozkrádanie a predražené nákupy vo Vojenskom spravodajstve so škodou až 74 miliónov eur. K situácii sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Podľa policajného prezidenta išlo o dobre zorganizovanú skupinu, v ktorej mali dominantné slovo práve bývalí riaditelia Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra a Ján Balciar. Pritom tým, že sa to dialo v režime utajenia, jej aktéri dokázali odolávať najvyššiemu kontrolnému úradu aj polícii. "OČTK je nútený viesť dokazovanie ťažkopádnejšie. Hoci zákon o utajovaných skutočnostiach jasne hovorí, že utajovanou skutočnosťou nemôže byť nakladanie s verejnými zdrojmi," informoval prokurátor ÚŠP Ondrej Repa. "Predsa štát musí mať páky na to, aby sa vysporiadal s evidentnými podozreniami spáchania trestnej činnosti pri nakladaní so štátnym majetkom," vyjadril sa policajný prezident Štefan Hamran. Nákupy sa podľa prokuratúry diali nie na priamo, ale cez prostredníka, teda nejakú firmu. "Táto spoločnosť v týchto zmluvných vzťahoch neposkytuje žiadnu reálnu obchodnú činnosť, nemá žiadne ekonomické opodstatnenie," dodal Repa.

Táto kauza sa vzťahuje na obdobie z čias ministrov obrany Petra Gajdoša z SNS a Martina Glváča zo Smeru. Problémy vo vojenskom spravodajstve sa skloňovali už aj v minulosti. Kauza Vírus okamžite rozvírila aj politicku hladinu. Vyjadrila sa k nej aj prezidenka, ktorá je aktuálne v USA. O bezpečnosť Slovenska ale nebojí.

Stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry 

"Po vykonaní výsluchov a ďalších procesných úkonov boli všetci zadržaní obvinení so súhlasom pozorujúceho prokurátora USP GP SR prepustení zo zadržania na slobodu, keďže vykonanými procesnými úkonmi sa u týchto zadržaných rozplynuli obavy z možného kolúzneho konania, keďže všetci na trestnej činnosti zúčastnené osoby boli v rámci zákonnej lehoty zadržania vypočuté a v tejto trestnej veci boli už skôr vypočutí aj všetci kľúčoví svedkovia," uvádza sa v stanovisku.

Podľa stanoviska bolo páchanie stíhanej trestnej činnosti ukončené už v roku 2020, pričom niektorí z obvinených bývalých príslušníkov už nepracujú v štruktúrach Vojenského spravodajstva. Keďže nepôsobia ani v inom útvare v pôsobnosti Ministerstva obrany SR, podľa stanoviska nevyplýva dôvodná obava o pokračovaní v páchaní v trestnej činnosti. "Zároveň možno konštatovať, že vykonanými procesnými úkonmi sa posilnila dôkazná situácia," dodal na záver Úrad špeciálnej prokuratúry.

Prezidentka nevidí dôvod myslieť si, že bezpečnosť SR je po akcii Vírus ohrozená

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí dôvod myslieť si, že bezpečnosť alebo reputácia Slovenska by bola v súvislosti s policajnou akciou Vírus ohrozená. Pripomenula, že obvinenia sa týkali skutkov spáchaných v minulosti a zo strany bývalých predstaviteľov Vojenského spravodajstva. "Nevidím žiaden dôvod myslieť si, že slovenská bezpečnosť alebo reputácia je ohrozená. Pokiaľ ide o samotné trestné stíhanie, nie je rola politika, aby sa k tomu vyjadroval alebo to analyzoval, sú na to súdy, aby zhodnotili zákonnosť a dôvodnosť takéhoto postupu a konania," uviedla počas utorkového (19. 9.) brífingu pre médiá v New Yorku.

Všetkých 17 zadržaných už prepustili 

Počas akcie Vírus NAKA zadržala 17 ľudí. V stredu 20. septembra sú už všetci na slobode. Potvrdil to zdroj TV JOJ. Podľa zdroja už neboli dôvody na väzobné stíhanie. Vyšetrovanie však stále prebieha. 

Ján Balciar, bývalý riaditeľ Vojenského spravodajstva, sa na polícii prihlásil sám

Na základe našich informácií sa bývalý riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar prišiel na políciu prihlásiť sám. Na políciu prišiel v stredu 20. septembra spolu s právnikom. Po vypočutí bol prepustený na slobodu.

NAKA robila v utorok 19. septembra od ranných hodín rozsiahlu raziu naprieč celým Slovenskom. Celkovo zadržala až 17 ľudí. Medzi nimi aj bývalého riaditeľa vojenských tajných Ľubomíra Skuhru. A tiež vysokého funkcionára Vojenského obranného spravodajstva Daniela Jackuliaka. Troch obvinených sa polícii zatiaľ zadržať nepodarilo. Jedným z nich je aj Ján Balciar, bývalý riaditeľ vojenského spravodajstva v období rokov 2016 až 2020. Táto kauza sa vzťahuje na obdobie z čias ministrov obrany Petra Gajdoša z SNS a Martina Glváča zo Smeru.

Bývalého šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja Martina Kohúta prepustili

Počas utorkovej (19. september) veľkej policajnej akcie s krycím názvom Vírus, policajti z NAKA zadržali po celom Slovensku takmer dve desiatky ľudí. Niektorých z nich do nočných hodín vypočúvali v budove Prezídia Policajného zboru. Zopár obvinených postupne opustilo budovu prezídia. Medzi nimi bol aj bývalý šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. Policajná akcia bola zameraná na ekonomickú trestnú činnosť vo vojenskom spravodajstve a malo by ísť o škodu viac ako 74 miliónov eur.

​"Som po výsluchoch veľmi unavený," povedal hneď po prepustení Martin Kohút. Na otázku, ako to dopadlo a či je spokojný, odpovedal, že: "myslím, že som veľa vecí vysvetlil""Som veľmi unavený. Vidíte, mal som ísť aj v putách dneska na políciu a nešiel som. Nebola to pravda a to, čo médiá hovoria, nie je pravda," vyjadril sa počas otázok. "Prepáčte, fakt, nebudem sa k tomu vyjadrovať, ďakujem pekne," dodal na záver bývalý šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja. Kohút je obvinený z obzvlášť závažného zločinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Tam je horná hranica trestu až 20 rokov väzenia.  

Polícia prepustila aj bývalého generálneho riaditeľa spravodajskej televízie

V noci sa na slobodu dostali aj viacerí zadržaní obvinení, napríklad aj bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút, ale aj bývalý herec a podnikateľ Michal Gučík. ​Polícia oboch zadržaných trestne stíha za rozkrádanie a predražené nákupy vo vojenskom spravodajstve. Celková škoda tak dosiahla až 74 miliónov eur. ​Podľa informácií TV JOJ sa na slobodu dostal aj Michal Gučík, bývalý generálny riaditeľ spravodajskej televízie. Očakávajú sa aj ďalšie prepustenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy