Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Akcia Vírus: Zásah NAKA v súvislosti s vojenským spravodajstvom, zadržala a obvinila viaceré osoby
Zdielať na

Akcia Vírus: Zásah NAKA v súvislosti s vojenským spravodajstvom, zadržala a obvinila viaceré osoby

BRATISLAVA / NAKA zasiahla pre podozrenia z rozkrádania peňazí vo vojenskom spravodajstve. Podľa portálu Aktuality.sk sa policajná akcia Vírus má týkať deviatich podozrivých.

​Národná kriminálna agentúra zadržala viaceré osoby a obvinila podnikateľa Michala Gučíka, exriaditeľa vojenských tajných Jána Balciara a aj exšéfa Vojenského obranného spravodajstva Ľubomíra Skuhru. Zásah by mal súvisieť ešte z ich pôsobenia počas vlády Smeru, Mostu Híd a SNS.  Podľa portálu vyšetruje podozrenia polícia aj špeciálna prokuratúra. 

​​Podľa informácií Aktuality.sk sa prípad týka podozrení z manipulácie verejného obstarávania. Konkrétne súvisí s vyšetrovaním vojenského spravodajstva. Akcia má názov Vírus, ku ktorej sa o 11.00 h vyjadril aj policajný prezident Štefan Hamran, 1. viceprezident Policajného zboru Branko Kišš, riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR Ondrej Repa. 

Balciar, o ktorom slovenské médiá v minulosti písali okrem iného kvôli jeho rozsiahlemu majetku, stál na čele vojenského spravodajstva v roku 2016. Vo funkcii vystriedal Skuhru. Balciar potom po posledných parlamentných voľbách z konca februára 2020, po ktorých odišli do opozície sociálni demokrati (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, na riadiacu funkciu v armádnej tajnej službe rezignoval. Do povedomia verejnosti vstúpil svojím rozsiahlym majetkom. Patrí mu 15 apartmánov na Táľoch a ďalšie lukratívne pozemky na Slovensku. Balciar je stále na slobode. "Polícia robí opatrenia k tomu, aby táto osoba bola zadržaná," uviedol k situácii Hamran.

Pred desiatimi rokmi slovenské médiá zverejnili informácie o možnom tunelovaní jednej z niekdajších dvoch armádnych tajných služieb za prvej vlády Smeru-SD v rokoch 2006 až 2010. Do kauzy bol údajne zapletený aj Skuhra, ktorý riadil vojenskú kontrarozviedku a neskôr tiež vojenské spravodajstvo, do ktorého sa v roku 2013 zlúčili vojenská rozviedka a kontrarozviedka. Po vypuknutí kauzy vtedajší minister obrany za Smer-SD Martin Glváč informácie o údajných machináciách s majetkom vojenskej tajnej služby poprel. Smer-SD je pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré budú na Slovensku na budúci týždeň, najpopulárnejšou stranou.

Ďalšie dve osoby, ktoré sa zadržať nepodarilo, pracujú v zahraničí. Na zozname obvinených sú aj dve spoločnosti. K nákupu obranných technológií, ktoré polícia vyšetruje, malo dôjsť v rokoch 2013 až 2020. Prostredníkom mala byť spoločnosť, ktorá údajne dostala od rezortu obrany na nákup viac ako 200 miliónov eur. Ukradnuté financie mali údajne skončiť na bankových účtoch fyzických osôb, ktoré polícia taktiež zadržala. Tzv. biele kone mali peniaze odovzdávať ďalším osobám. Prvých podozrivých v tomto prípade zadržali policajti ešte v marci, po vypočutí ich ale prepustili. 

Podľa policajného prezidenta vojenská tajná služba pri vyšetrovaní nespolupracovala. Podnet dostali aj od Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej malo spravodajstvo brániť vo vykonaní kontroly. V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody od 10 do 20 rokov, a to podľa závažnosti trestného činu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy