Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Migranti u nás opäť spôsobujú rozruch. A už sa stali silnou predvolebnou témou
Zdielať na

Migranti u nás opäť spôsobujú rozruch. A už sa stali silnou predvolebnou témou

BRATISLAVA/VEĽKÝ KRTÍŠ / Slovensko po rokoch relatívneho pokoja zažíva zvýšený prílev nelegálnych migrantov. Situácii vo Veľkom Krtíši, kde sa nachádzajú vo výrobnej hale stovky migrantov, putujúcich cez Slovensko ďalej na západ, sa tesne pred voľbami chopili politici. Bývalá opozícia zo situácie viní úradnícku vládu. Boris Kollár aj exminister Karel Hirman však upozorňujú, že za nával migrantov na južnom Slovensku je v prvom rade zodpovedný Viktor Orbán.

Nelegálnych migrantov už niekoľko dní sústreďujú v areáli tejto firmy vo Veľkom Krtíši. Podľa informácií TV JOJ by ich tu aktuálne malo byť približne 700. "Toto miesto bolo vybraté ako záchytné miesto, aby migranti neboli voľne po dedinách a obciach," uviedla Jana Ambrošová, prednostka OÚ vo Veľkom Krtíši. 

"Jedným z najdôležitejších opatrení je sústreďovanie prichádzajúcich cudzincov," ozrejmila Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici. V prihraničných obciach tohto okresu sa totiž v poslednej dobe výrazne zvýšil počet cudzincov. Prednostka OÚ vyhlásila mimoriadnu situáciu, zdôraznila však, že nejde o pobytový tábor.

Aktivizovali červený kríž, v halách sú postele, aj dostatok sociálnych zariadení. Migrantov policajti postupne odvážajú na oddelenia cudzineckej polície za účelom registrácie. Medzitým však pribúdajú ďalší, Situácia je podľa nej momentálne pod kontrolu, nevie však, čo bude o pár dní. "Avšak z dlhodobejšieho hľadiska potrebujeme, aby aj ministerstvo zareagovalo a aby sa tento príliv znížil. Dlhodobo túto situáciu nebudeme v týchto podmienkach schopní udržať," dodala Ambrošová.

Prichádzajúcich migrantov, čakajúcich na spracovanie údajov na registráciu, usídlili v priestoroch bývalej výrobnej haly. "Občania Slovenska môžu pokojne spávať. Vo Veľkom Krtíši a ani na ostatnom území Slovenskej republiky sme neevidovali žiadne narušenie verejného poriadku zo strany týchto osôb," vyjadril stanovisko hovorca ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Hovorí rezort vnútra s tým, že ide o prechodné stanovište s cieľom zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov Slovenska a s sprehľadniť migračné procesy. Politici však hovoria o potrebe ráznejších opatrení zo strany vlády a silových zložiek.

"My musíme vedieť strážiť slovensko-maďarskú hranicu, ak nie je dosť policajtov, je tu armáda. Je tu možnosť dohody s Českou republikou, že ich zoberú a zanesú ich ďalej do Nemecka," objasnil Richard Sulík (SaS), predseda strany. "Určite by sme posilnili hliadkovú činnosť v dotknutých obciach a mestách a rozhodol by som, aby bola povolaná armáda," ozrejmil Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda strany.  

Šéf Republiky sa rozhodol podať trestné oznámenie na policajného prezidenta. A priamo do Krtíša sa vybral Robert Fico. "Tá progresívna hlúpa vláda, ktorá sa riadi princípmi sorošovej migračnej politiky, súčasne vláda nemo pozerá, ako prevádzači týchto ľudí postupne vyvážajú ďalej do Európy," poznamenal Robert Fico (Smer-SD), predseda strany. 

Exminister hospodárstva pripomenul, že vláda Viktora Orbána nariadila prepustiť vyše 1 400 väznených prevádzačov. Obhajovala to tým, že im Európska únia neprispieva na ochranu hraníc. "Boris Kollár, Robert Fico, Andrej Danko a ďalší kamoši Orbána. Keď ste si s ním tak dobre rozumeli a obdivovali jeho politiku, urobte konečne niečo aj pre svoju vlasť a dôrazne ho vyzvite, aby urobil opatrenia na zastavenie tejto migračnej tsunami," uviedol Karel Hirman (Demokrati), člen predsedníctva strany. 

"Prečo asi prečo to ten človek urobil, čo tí ľudia budú robiť, myslíte si, že sa preorientujú a začnú predávať hot-dog? Nie. Budú robiť to isté, pustil ich len kvôli tomu, aby sa zbavil tých ľudí z Maďarska aby ich vyšibovali," priblížil Boris Kollár (Sme rodina), predseda strany. Aj keď sa Boris Kollár do veľkej politiky vytiahol na migrantskej kríze.

Dnes však ako aj viacerí politici hovorí, že na téme by sa nemalo politikárčiť. Jedným dychom však dodáva, že Slovensko má novú predvolebnú tému a Smer to už na nedeľnej tlačovej konferencii potvrdil, keď ohlásil zvolanie mimoriadnej schôdze.

Súvisiace články