Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
557. deň na Ukrajine: Ruský útok na výškový dom v Doneckej oblasti zabil manželov
Zdielať na

557. deň na Ukrajine: Ruský útok na výškový dom v Doneckej oblasti zabil manželov

KYJEV / Ruský vzdušný útok na výškovú bytovú budovu v meste Vuhledar zabil manželský pár. Dve nákladné lode opustili juhoukrajinské prístavy a preplavili sa cez dočasný koridor v Čiernom mori zriadený Kyjevom. Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu skoro ráno oznámili, že pri nočnom ruskom útoku na južnú Odeskú oblasť zničili 22 dronov. Rusko najneskôr od mája 2023 vzhľadom na rastúce straty vo vlastných radoch verbuje do vojny proti Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín. Ruské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na nedeľu na sklady paliva v ukrajinskom prístavnom meste Reni.

Ruský útok na výškový bytový dom v meste Vuhledar zabil manželov

Ruský vzdušný útok na výškovú bytovú budovu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabil manželský pár, informovala v sobotu večer oblastná prokuratúra. Ukrajina začala vyšetrovanie vojnových zločinov súvisiacich s týmto útokom na Vuhledar.

Zranenia pri ňom utrpela 19-ročná dcéra manželov a ďalší obyvateľ vo veku 53 rokov. Výbuchy zničili vchod do bytovej budovy a poškodili na nej okná a balkóny.

Ďalšie dve nákladné lode sa úspešne preplavili cez Čierne more, tvrdí Zelenskyj

Dve nákladné lode opustili juhoukrajinské prístavy a preplavili sa cez dočasný koridor v Čiernom mori zriadený Kyjevom pre obchodné plavidlá, aj napriek ruskej námornej blokáde, oznámil v sobotu večer prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ďalšie dve lode sa úspešne preplavili cez náš dočasný obilný koridor v Čiernom mori," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Ukrajina obnovuje skutočnú slobodu v pohybe lodí cez Čierne more. Sloboda si vyžaduje rozhodnosť," dodal. Celkovo tak zatiaľ koridor využili štyri lode. 

Vzdušné ukrajinské sily oznámili, že zničili 22 ruských dronov v Odeskej oblasti

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu skoro ráno oznámili, že pri nočnom ruskom útoku na južnú Odeskú oblasť zničili 22 dronov. Rusko "podniklo z juhu a z juhovýchodu niekoľko vĺn útokov dronmi Šáhid 136/131", napísali na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily. 

Celkovo bolo Ruskom vyslaných 25 dronov Šáhid iránskej výroby a "22 z nich zničili vzdušné sily v spolupráci s protivzdušnou obranou ďalších zložiek ukrajinských ozbrojených síl," uvádzalo sa na Telegrame.

Rusko v júli odstúpilo od obilnej dohody, sprostredkovanej Tureckom a OSN, ktorá počas vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Odvtedy Moskva vystupňovala útoky na juhoukrajinskú Odeskú a Mykolajivskú oblasť, kde sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra, ktoré sú životne dôležité pre vývoz obilia do ďalších častí sveta vrátane chudobných krajín.

Rusko sa snaží náborom cudzincov do armády vyhnúť novej vlne mobilizácie

Rusko najneskôr od mája 2023 vzhľadom na rastúce straty vo vlastných radoch verbuje do vojny proti Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín. Snaží sa tým zrejme vyhnúť novej vlne mobilizácie pred prezidentskými voľbami v budúcom roku, konštatuje podľa denníka The Guardian britské ministerstvo obrany v nedeľňajšej analýze založenej na poznatkoch tajných služieb.

"V Rusku je najmenej šesť miliónov migrantov zo Strednej Ázie, ktorých Kremeľ pravdepodobne považuje za potenciálnych regrútov," uviedlo britské ministerstvo. Tím Rusko sľubuje rýchle udelenie občianstva a plat do výšky 4160 dolárov.

V susedných krajinách, akú sú Arménsko či Kazachstan, boli zverejnené inzeráty ponúkajúce zálohu vo výške 495.000 rubľov (približne 4750 eur) a mesačnú mzdu od 190.000 rubľov. To je výrazne viac ako tamojšia priemerná mzda.

Rusko tvrdí, že v Odeskej oblasti útočilo na sklady paliva

Ruské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na nedeľu na sklady paliva v ukrajinskom prístavnom meste Reni, ktoré leží na rieke Dunaj v Odeskej oblasti neďaleko hraníc s Rumunskom. Podľa BBC o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

Rezort tvrdí, že skladovacie priestory sa "používali na zásobovanie vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," konštatovalo ministerstvo obrany.

Ukrajinská generálna prokuratúra však na platforme Telegram podľa agentúry AFP uviedla, že Rusko v oblasti Dunaja zasiahlo "civilnú priemyselnú infraštruktúru". Dodala, že v dôsledku útoku boli zranení dvaja ľudia, ktorých hospitalizovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy