Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Splnomocnenec vlády vyzval Republiku a ĽSNS, aby odstránili bilbordy znevažujúce Rómov
Zdielať na

Splnomocnenec vlády vyzval Republiku a ĽSNS, aby odstránili bilbordy znevažujúce Rómov

Zdroj: Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity

BRATISLAVA / Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero v nedeľu, 3. septembra, vyzval stranu Republika a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, aby odstránili bilbordy, ktoré prezentujú Rómov ako "asociálov". Na sociálnej sieti zároveň vyzval, aby politické strany v predvolebnej kampani nezneužívali chudobu a nedôstojné životné podmienky obyvateľov v rómskych komunitách na prezentovanie lacných populistických riešení.

"Takýmto stranám nejde o riešenie konkrétnych problémov v rómskych komunitách, ale len o zneužitie takzvanej rómskej karty, ktorou si chcú zabezpečiť mandát v parlamente," zdôraznil Hero. Upozorňuje, že podobné kampane upevňujú negatívne stereotypné vnímanie Rómov a potvrdzujú, že rasistické postoje sú v našej spoločnosti, žiaľ, stále rozšírené a prítomné.

​Pripomína zároveň, že protirómsky rasizmus môže mať vo svojej najhoršej podobe aj povahu trestnej činnosti. "Nerozumieme preto ani iniciatíve komisára pre deti, s ktorým sme spolupracovali na viacerých problémoch týkajúcich sa predovšetkým životných podmienok a segregácie rómskych deti vo vzdelávaní. Nerozumieme, prečo sa otvoril diskusii s politickou stranou Republika, ktorá hľadá podnety v historickom období, v ktorom sa legitimovali fašistické názory a spája sa s rómskym holokaustom, počas ktorého v koncentračných táboroch zomreli tisíce rómskych mužov, žien a detí," doplnil Hero.

Dodal, že Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je otvorený návrhom riešení a spolupráci so stranami a organizáciami, ktoré majú jednoznačne zakotvené hodnoty znášanlivosti, tolerancie a nediskriminácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy