Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ľudia z rôznych kútov sveta sa pozerali na hviezdnu oblohu v Poloninách
Zdielať na

Ľudia z rôznych kútov sveta sa pozerali na hviezdnu oblohu v Poloninách

KOLONICA / Ľudia z rôznych kútov sveta sa v stredu, 9. augusta, pozerali na hviezdnu oblohu v Poloninách. Môže za to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. NASA totiž pravidelne zverejňuje astronomickú snímku dňa. A tá stredajšia vznikla práve neďaleko Sniny, v observatóriu na Kolonickom sedle. Zachytáva meteorický roj Perzeidy, ktorého aktivita bude onedlho vrcholiť. Zisťovali sme, čo všetko treba na dokonalé sledovanie nebeského divadla.

Autorom fotografie je svetovo uznávaný astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave a toto miesto si na fotenie nevybral náhodou. "Je najlepšie pozorovať v miestach, kde máte veľmi málo svetelného znečistenia a práve oblasť Polonín, pri ktorých sa aj my nachádzame, je na to ako stvorená," uviedol Peter Mikloš, odborný pracovník Vihorlatskej hvezdárne.

Fotoaparát je potrebné nastaviť tak, aby vytváral snímky v pravidelných intervaloch. "Urobíte jednu fotografiu a posuniete. Prekomponujete tak, aby sa tie fotky jednotlivé prekrývali a následne pekne urobíte 360 stupňov pre 1 rad, potom vyššie ďalší rad," priblížil Róbert Adam, odborný pracovník Vihorlatskej hvezdárne. A potom z desiatok fotografií vzniká výsledná mozaika. Je to práca na desiatky hodín.

Perzeidy bude možné pozorovať práve tento víkend. Ideálny čas bude v nedeľu okolo tretej nad ránom. Nič špeciálne na to netreba. "Jediné čo vám stačí, sú vaše oči a ozaj miesto, kde je veľmi málo svetelného znečistenia a potom si už len vlastne užívať to nebeské divadlo," uzavrel Mikloš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy