Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Máte doma budúceho prváka? Toľkoto zaplatíte tento rok za školské potreby
Zdielať na

Máte doma budúceho prváka? Toľkoto zaplatíte tento rok za školské potreby

BRATISLAVA / Nový školský rok je tu o pár týždňov. Rodičia už tradične v tomto období začínajú s nákupmi školských potrieb pre svoje deti. Výbava prváka ukrojí z domáceho rozpočtu desiatky eur, keďže školské pomôcky v porovnaní s vlaňajškom zdraželi. Zvládnuť začiatok školského roka pomôže aj príspevok od štátu. Domácnosti ho ale dostanú až na jeseň.

Mnohé školy zverejňujú zoznamy potrieb pre školákov na svojich webových stránkach alebo ich dostanú rodičia do rúk pri zápise do školy. Štáb TV JOJ sa šiel pozrieť, ako vyzerá nákup pre prváka. Zoznam tvoria predmety, ktoré bude prvák v najbližších mesiacoch potrebovať. Rodičia by sa ale v predstihu mali pripraviť na to, že potreby pre školáka budú drahšie. "Čo sa týka školských potrieb, tak výrobky z papiera sú drahšie o 16 percent. Pri kresliacich potrebách to zdraženie bolo na úrovni 10 percent," vysvetlila Eva Sadovská, analytička Wood & Company. 

Školské potreby sú najviac nákladné pre prvákov

V nákupnom košíku štábu TV JOJ nechýbali zošity, farbičky či peračník. Výsledok bol vyše 76 eur. Ak k tomu ešte prirátame tašku či výbavu na telesnú výchovu, suma sa vyšplhá aj na vyše 150 eur. "Štartovacia výbava školáčika vychádza na desiatky eur, niekde na stovky. Keď ideme do obchodov, tak so správnym zoznamom," dodala Sadovská. Rodičia aj tentoraz môžu očakávať od štátu príspevok. V tomto roku bude vyšší asi o 35 eur. Ide o jednorazový príspevok na školské potreby, ktorý štát posiela rodičom prváka od roku 2019. V tomto roku ide o sumu 110 eur. K tomu je potrebné prirátať aj štandardný prídavok na dieťa, ktorý vypláca úrad práce. Dokopy je to 170 eur. "Tento prídavok bude automaticky vyplatený v októbri. Rodičia nemusia žiadať o prídavok na dieťa. Musia to urobiť len tí rodičia, ktorý poberajú prídavok v inom členskom štáte," priblížila Barbara Túrosová, hovorkyňa ÚPSVaR.

Novinkou v tomto roku je takzvaná adresná pomoc, ktorú pripravil rezort informatizácie. Určená je pre deti v hmotnej núdzi, či pre prvákov stredných škôl. Tie mohli požiadať o príspevok na tablet alebo počítač za 350 eur. "Máme prihlásených vyše 130-tisíc žiakov, zariadenie má doma asi 30-tisíc žiakov," uviedol Mário Lelovský, predseda Digitálnej koalície. Cieľom rezortu ale bolo zapojiť asi 152-tisíc. Keďže sa cieľ napĺňa pomaly a pomoc nie je vyčerpaná úplne, termín registrácie je predlžený. "V prípade prvákov a v prípade sociálne znevýhodnených skupín do 30. septembra," dodal Lelovský. Prvým septembrom ale výdavky na školáka nekončia. Rodičia by mali počas roka rátať s nákladmi na stravu, školský klub či krúžky. 

Súvisiace články