Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Energetické nápoje budú deti piť ďalej. Následky sú fatálne, tvrdí lekár
Zdielať na

Energetické nápoje budú deti piť ďalej. Následky sú fatálne, tvrdí lekár

BRATISLAVA / Pred pár týždňami sa skupina poslancov snažila presadiť, aby bolo zakázané predávať alebo podávať energetické nápoje deťom do 15 rokov. Tento návrh však nezískal podporu. A to aj napriek tomu, že k zákazu sa pripojili aj odborníci. Mnohí dokonca tvrdia, že ideálne by bolo, ak by boli nedostupné deťom až do 18 rokov.

​"Pijem ich pravidelne každý deň a po škole, keď nám skončí vyučovanie, chodíme do obchodu a kúpime si ďalšie," povedala žiačka ôsmeho ročníka základnej školy. "Každý energetický nápoj, ktorý dieťa požije je nebezpečný, vzhľadom na to, že deti nevedia rozlišovať ich obsah," tvrdí primár urgentného príjmu NÚDCH Bratislava Marcel Brenner. 

Následky po požití sú nebezpečné

Na urgentný prijem NÚDCH prichádzajú deti častokrát po požití už len jedného energetického nápoja. "Majú pocit excitácie, odpadnutia, búšenie srdca, zvýšený krvný tlak. Pokiaľ dieťa odpadne niekde na ulici, sú s tým spojené sekundárne zranenia," opisuje následky primár. Nebezpečná je aj kombinácia s alkoholom, kedy deti idú veľmi rýchlo do bezvedomia a rýchlo sa podchladzujú. Energetické nápoje obmedzujú v Poľsku, no tému je to aj v Českej republike. "Niektoré deti energetickými nápojmi nahrádzajú raňajky, pretože je to lacnejšie ako napríklad minerálka," povedal český novinár Ján Tuna. 

Motivácia detí je pochopiteľná

Mnohé deti majú motiváciu piť tieto nápoje z dôvodu, aby sa priblížili dospelosti. Ako cieľ taktiež uvádzajú zlepšenie osobnej výkonnosti pri športe alebo v škole. Za obmedzenie niečoho, čo pre deti nie je prospešné je aj minister zdravotníctva Michal Palkovič. "Do tých 15-tich rokov je určite potrebné nápoje zakázať a do 18 rokov taktiež," povedal. Podľa neho nejde len o vysoký obsah cukru, ale aj o kofeín. Zákonodarcov chcú zástancovia zákazu v Česku aj u nás presvedčiť petíciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy