Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Za mreže sa už dostali aj včely. Majiteľ ich chráni pred nenásytnými medveďmi
Zdielať na

Za mreže sa už dostali aj včely. Majiteľ ich chráni pred nenásytnými medveďmi

LIPTOV / Strach prežívajú obyvatelia Jalovca v okrese Liptovský Mikuláš. Medvede viacerým rodinám zničili úle, strhli ovce aj kozy. Strach však nemá jeden včelár. Spolu s kamarátom vymyslel klietku, ktorú nezdolal od jari ešte ani jeden statný medveď. A fotopasca mu zaznamenala, že tam mal dovedna 9 medveďov, ktorých len poštípali včely, ale k medu sa nedostali.

Medvedia rodina si nevie rady s prekážkou. Malé medvieďatá skúmajú, či sa aspoň cez menšiu škáru neprepchajú. Avšak ani mláďatá a ani statné medvede kovovú klietku nezdolali.

"Po čase zistí, že cukráreň je zavretá," povedal včelár Patrik Fuzák. Dodal, že "niektorí sa snažili aj podhrabať, vyliezť ani odspodu to nejde. Potom to zabalia a odídu preč." Včelár si klietku spolu s kamarátom nakreslil a kamarát ju vyrobil. Považuje kovovú klietku ako jedinú účinnú zábranu pred hladnými medveďmi.

"Keďže rád včelárim a nechcem obrovské škody, rozhodol som sa sa včely chrániť pre medveďmi. Počiatočná investícia je dosť náročná, ale keď sa vytočí med, po čase sa vráti," dodal včelár Fuzák.

Kovová klietka pred medveďom dokáže ochrániť až 19 včelstiev. V okolí Jalovca aj v blízkej Jaloveckej doline sa podľa neho potuluje veľa medveďov.
Viacerým obyvateľom Jalovca v záhradách pri domoch narobili škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy