Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dúhový Pride 2023: Prezidentka pripomenula dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu
Zdielať na

Dúhový Pride 2023: Prezidentka pripomenula dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu

BRATISLAVA / Na Námestí slobody sa v sobotu, 22. júla, napoludnie začal Dúhový Pride, ktorý po hudobnom programe pokračoval pochodom po meste. Festival rozmanitosti je venovaný podpore rovnosti LGBTI komunity. Dôkazom je aj spoločné vyjadrenie 50 diplomatických misií na podporu komunity. Dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Hlavným cieľom Dúhového PRIDE Bratislava je podpora viditeľnosti komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI+) ľudí v ich plnej rozmanitosti na Slovensku," uviedli organizátori podujatia na svojej webovej stránke

Pozrite si rozhovor s organizátorom podujatia Martinom Mackom:

Tohtoročný Dúhový Pride sa nesie v duchu hesla "Hrdí a nezničiteľní". Ide o reakciu na minuloročný útok na Zámockej, pri ktorom sa obeťami streľby 19-ročného extrémistu stali dvaja nevinní muži - Matúš a Juraj. 

Pozrite si rozhovor s Radkou, ktorá prežila teroristický útok na Zámockej:

​50 diplomatických misií stojí pri LGBT+ komunite na Slovensku

Päťdesiat diplomatických misií a ďalšie subjekty stoja pri LGBT+ komunite. Tvorí neoddeliteľnú súčasť slovenskej spoločnosti, usiluje sa o dosiahnutie úplnej rovnoprávnosti a zápasí s netolerantnosťou. Každý má právo na rešpekt, dôstojnosť a rovnosť – bez ohľadu na to, ako sa identifikuje alebo koho miluje. Uviedli to v spoločnom vyhlásení k tohtoročnému Dúhovému Pridu, o ktorom informovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

"Minulý rok bol smutným mementom toho, ako jednoducho môžu nenávistné slová viesť k nenávistným skutkom. Keď sa terčom stane jedna skupina ľudí, všetci ľudia v zraniteľných situáciách sú v menšom bezpečí," skonštatovali diplomati. Zdôrazňujú, že keď sa postavia za práva všetkých, spoločnosť sa stane slobodnejšou, prosperujúcejšou a bezpečnejšou.

Diplomati pripomínajú, že princípy Charty základných práv Európskej únie vyžadujú, aby všetky členské štáty zakotvili rovnaké zaobchádzanie so všetkými, vrátane LGBT+ ľuďmi. Členské štáty a mimovládne organizácie združené v Koalícii za rovnaké práva na celom svete podporujú práva LGBT+ ľudí. "O týchto právach nemožno vyjednávať. Sú to ľudské práva. Sú nedeliteľné. Sú základný kameň našej slobodnej a demokratickej spoločnosti," skonštatovalo americké veľvyslanectvo.

Prezidentka: Pripomeňme si dnes dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu

V sobotu, 22. júla, deň konania Dúhového Pridu, si treba pripomenúť dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. "Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou. Myslím tým na inakosť, ktorá je podobou ľudskosti. Na ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, rodovú identitu, farbu pleti, národnosť, náboženstvo. Všetky tieto identity odlišnosti sú dôležité, ale to najdôležitejšie je niečo iné. Je to človek sám," skonštatovala Čaputová.

Dodala, že ľudia sú bratia a sestry, tvoria jedno spoločenstvo a sú si blížni, ak si dovolia prežívanie blízkosti a svoju ľudskosť povýšia nad všetko ostatné. "Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako," povedala hlava štátu. Tých, ktorí podporujú nenávisť, bude podľa nej súdiť história. Niektorí však cítia iba ľudský strach, či obavu z niečoho cudzieho, niečoho, čo považujú za nesprávne a neprirodzené. O tom sa dá viesť dialóg, poukázala.

Bratislavou sa dnes ozývajú aj opačné heslá

V sobotu sa v Bratislave zároveň koná aj druhý pochod, a to na Jakubovom námestí, ktorý nesie názov Národný pochod: Hrdí na rodinu.

Súvisiace články