Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Úrady považujú otca 2 detí za bezpečnostnú hrozbu, zastal sa ho verejný ochranca práv
Zdielať na

Úrady považujú otca 2 detí za bezpečnostnú hrozbu, zastal sa ho verejný ochranca práv

HUMENNÉ / Vlado z Humenného už nevie, čo viac by mal spĺňať človek, ktorý od detstva žije na Slovensku a cíti sa byť Slovákom na to, aby mohol mať slovenské občianstvo? 28-ročný otec dvoch detí tvrdí, že slovenské úrady ho považujú za bezpečnostnú hrozbu a žiadosť o občianstvo mu preto zamietli. Na jeho stranu sa však postavil už aj verejný ochranca práv.

"Som hrozbou pre Slovensko, tak to mám chápať?" povedal Volodymyr Dzhatko, žiadateľ o slovenské občianstvo. 28-ročný Vlado žije na Slovensku od svojich troch rokov. Je otcom dvoch synov, aktuálne má dve zamestnania aby uživil rodinu a netuší, z akého dôvodu by mohol byť pre Slovensko hrozbou. "Som bol vytmavený na povrch ako keby som bol nejaký násilný psychopat, alebo ja už neviem ako," dodal Dzhatko. Na príbeh rodiny Dzhatových z Humenného sme upozornili začiatkom tohto roka. Vlado má ukrajinské občianstvo a to slovenské mu zamietli napriek tomu, že s Ukrajinou ho nespájajú žiadne väzby, iba to, že sa tam narodil. "Od prvej reportáže sa ma každý pýta, že ako je to možné, to čo je?" doplnil Dzhatko.

Vladova mama je Ruska, otec je Slovák, ktorý pracoval na Ukrajine ako stavebný robotník. Manželka za ním často cestovala, aj v čase, keď bola tehotná a Vlado sa narodil práve tam. Na Slovensko sa síce rodina vzápätí vrátila aj s dieťaťom, ktorému ale zostalo ukrajinské občianstvo. "Veľa ľudí ani nevedelo, že má ukrajinské občianstvo," poznamenala manželka Michaela.

Zamietavé stanovisko obdržal od Slovenskej informačnej služby. Obsah záznamov SIS je tajný. "Keďže písomné stanovisko Slovenskej informačnej služby poskytované príslušnému správnemu orgánu obsahuje informácie, ktoré zákon prikazuje chrániť ako utajované skutočnosti príslušného stupňa utajenia, musí byť aj samotné písomné stanovisko SIS utajovanou skutočnosťou," uviedlo stanovisko SIS.

O tom, či je to správne alebo nie sa vedie dlhodobo aj odborná debata a svoj jasný postoj k stanovisku SIS vyjadril v liste aj verejný ochranca práv na Slovensku. "Vidíme, že dané nie je správne, pretože SIS viaže cudzineckú políciu týmto rozhodnutím, a cudzine, ktorému je žiadosť zamietnutá sa nedozvie ani len v náznakoch čo samu vytýka, prečo je nebezpečný pre spoločnosť," objasnil Róbert Dobrovodský, verejný ochranca práv. "Veľmi ma potešil ten list," doplnila Michaela. "Vidíte, že aj ten verený ochranca práv sa ma zastal, veď tu je 5 papierov a je to tam," doplnil Dzhatko.

Dzhatkovci hovoria, že takáto podpora im pomohla hlavne psychicky. "My sme aj argumentovali rakúskou a nemeckou právnou úpravou, kde na jednej strane sa garantuje bezpečnosť štátu, no na druhej strane neúspešný cudzinec vie proti čomu sa má brániť, to znamená, že tam súd preskúmava dôvody zamietnutia," dodal Dobrovodský.

Vlado boj o slovenské občianstvo nevzdáva, aktuálne sú všetky podklady už na ministerstve vnútra a čaká už len na rozhodnutie. "Informácie o priebehu procesu udeľovania štátneho občianstva, teda aj o podkladoch pre rozhodovanie v tomto procese, nie je možné podať tretej strane," ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra. "Veríme, že to bude v jeho prospech," doplnila na záver Michaela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy