Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tučniačik z košickej zoo sa má k svetu
Zdielať na

Tučniačik z košickej zoo sa má k svetu

Zdroj: TASR/ilustračné

Takmer mesačný tučniačik dnes váži už viac ako jedno kilo

„Chov tučniakov patrí k najnáročnejším chovateľským výkonom“, uviedol zoológ Jozef Lenard, ktorý je za Humboldtove tučniaky spolu s ošetrovateľkou Erikou Karafovou zodpovedný.

Chov tohto sympatického obyvateľa Južnej Ameriky je vždy raritou, veď zďaleka nie každá zoo, ktorá sa oň pokúsi, býva úspešná. Zvieratá ohrozuje množstvo bacilov, mikróbov i potravinových rizík, ktorým sa prakticky nedá vyhnúť. Títo vynikajúci plavci sú kŕmení len jedným druhom sleďov, pričom hygienické nároky sú tu dokonca vyššie, ako keby sa tieto ryby servírovali na stoly reštaurácií.

Hoci junior, o ktorého sa obaja rodičia vzorne striedavo starajú, sa má k svetu, nič ešte nie je podľa Jozefa Lenarda vyhraté. „Prvý dôležitý moment bude, keď mláďa vyjde von a začne sa samo kŕmiť. No o chovateľskom úspechu bude možné hovoriť až potom, keď prežije prvú zimu“, podotkol zoológ Lenard.

„Chceme všetci veriť, že sa to podarí,“ uviedol Richard Dlhý, ktorý je do nástupu nového riaditeľa poverený vedením košickej zoo. Podľa neho si personál za svoje mimoriadne úsilie takýto úspech zaslúži. „Tým nechcem bagatelizovať ľudské chyby, ktoré sa pri tomto chove udiali, je v tom iste aj začiatočnícka daň, no azda sa už všetci dostatočne poučili. Nepochybne k tomu prispejú aj skúsenosti špičkového zoológa Ericha Kočnera, ktorý po rozsiahlom konkurze nastupuje na funkciu riaditeľa,“ dodal Richard Dlhý.

Predchádzajúci riaditeľ zoo Štefan Kollár sa 20. mája vzdal funkcie práve v súvislosti s nejasnosťami okolo úhynu tučniaka humboldtovho, za ktorý mala byť bez jednoznačných dôkazov zodpovedná skupina mladých ľudí z videozáznamu.

Trestné stíhanie v súvislosti s nálezom mŕtvoly tučniaka polícia 19. mája zastavila, pretože vyšetrovaním neboli zistené žiadne skutočnosti poukazujúce na to, že by došlo k násilnému usmrteniu či inému týraniu zvieraťa. Z 12 tučniakov, ktoré priviezli do košickej zoo v roku 2008 z Prahy a dánskeho Allborgu, zostali vtedy len tri. Ostatné uhynuli na chorobu, infekcie a dva tučniaky sa utopili pri vypúšťaní vody z bazéna.

Podľa Jozefa Lenarda aj samotní návštevníci môžu úspešnému chovu tučniakov napomôcť, a to tak, že sa v priestore chovu budú správať pokojne. „Tučniaky sú mimoriadne citlivé zvieratá, na ľudí si samozrejme v zajatí zvyknú, no neprimeraný hluk im neprospieva. A pokus kŕmiť ich sa rovná pokusu o ich zabitie,“ dodal zoológ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy