Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slovenské reštaurácie sa chcú dostať na gastronomickú mapu sveta. Chcú preto pomoc vlády
Zdielať na

Slovenské reštaurácie sa chcú dostať na gastronomickú mapu sveta. Chcú preto pomoc vlády

BRATISLAVA / Milovníci gastro zážitkov, ktorí sa pri hľadaní reštaurácie spoliehajú na rady svetovo najprestížnejšieho gastro-sprievodcu - bedekeru od Michelinu, Slovensko obchádzajú. Česká vláda sa rozhodla, že za 5 rokov prispeje spoločnosti v prepočte viac než dva milióny eur, aby sa o členstvo v elitnom klube mohli naďalej uchádzať ich reštaurácie. Slovenskí kulinári preto vyzývajú našu vládu, aby sa inšpirovala a "nakopla" aj takýmto spôsobom cestovný ruch.

Aby ľudia za kvalitným jedlom cestovali a drali pritom pneumatiky, ich výrobca prišiel nápadom rozdávať šoférom bedeker a to ešte v časoch, keď francúzske cesty brázdilo dovedna iba asi tritisíc aut. Michelinskí inšpektori si odvtedy získali prestíž a nimi udelené hviezdy povesť dôkazu o prítomnosti iba tej najvyššej kvality. Ako to v michelinskej kuchyni chodí, si za hranicami na vlastnej koži vyskúšal aj slovenský šéfkuchár, Gabriel Kocák. "Na celom Slovensku je určite 4 až 5 reštaurácií, ktoré si zaslúžia hviezdu alebo ktoré by mohli dostať hviezdu," uviedol slovenský šéfkuchár Gabriel Kocák. "Aj my aj mnoho ďalších reštaurácií by tú hviezdičku alebo návštevu od michelinských inšpektorov chcel," povedala Slavomíra Raškovič, majiteľka reštaurácie Gašperov Mlyn v Batizovciach.

V bedekri svoje gastropoklady vystavuje väčšina Európy a s výnimkou Ukrajiny, všetci naši susedia. I keď Česku vážne hrozilo, že z účasti v bedekri vypadne. Spoločnosť Michelin totiž začala minulý rok od krajín vyžadovať, aby na jej pôsobenie prispeli. Ministri, aj keď napokon peniaze odklepli, najskôr váhali. Pre kritiku, že vláda rozdáva milióny a ľudom zároveň opakovane zdôrazňuje potrebu šetriť. V Prahe získali michelinskú hviezdu 3 reštaurácie, jedna z nich je s samom srdci metropoly.

Jedlo má po ubytovaní a letenkách 3. najväčší podiel na útrate financií turistov a byť na michelinskom zozname aj cez poplatok vyše 2 miliónov eur sa v Česku oplatí. Field ako pole hviezdu obhájila, v oknách sú lopatka a vidly, ale sem sa chodí za gastronomickým zážitkom. "Jedlo bolo excelentné a chutilo. Zoznam pomáha sa pre reštauráciu rozhodnúť. Veľmi som si pochutnal," odpovedali návštevníci reštaurácie. "Gastronomické ocenenie je veľmi dôležité pre klientelu, pre Američanov, pre západnú Európu, výrazne to zvýši tržbu a dĺžku pobytu," ozrejmil Jan Herget, riaditeľ Czech Tourism.

Ťaženie českých gurmánov za udržanie značky Michelin sledovali aj ich slovenskí kolegovia: Opäť sa začali ozývať hlasy, aby sa tunajšia vláda inšpirovala a aj skrz stránky sprievodcu zapísala konečne Slovensko na gastronomickú mapu. "Myslím si, že Michelin je brána do toho sveta veľkého turizmu," dodal Kocák. "Naozaj by sme dlhé mesiace boli pravdepodobne vybookovaní, ako je to štandardom pri mnohých michelinských hviezdičkách na svete. Na svete je veľa ľudí "foodies", ktorí cestujú za gurmánskymi zážitkami," doplnila Raškovič. "Už dávno sme mali ten krok spraviť, ak chceme ten turizmus podporiť a chceme, aby ľudia chodili nielen do Tatier ale možno aj do iných kútov Slovenska, ktoré by mohli byť veľmi zaujímavé pre michelinských inšpektorov," doplnil Kocák.

Ako to s rokovaniami so spoločnosťou Michelin vyzerá, sme sa pýtali na príslušnom ministerstve dopravy. Bez ďalších podrobností nám odpísali, že na túto tému iniciovali diskusiu a jej výsledok sa ešte iba zrodí a to na úrovni vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy