Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
508. deň na Ukrajine: Kazetovú muníciu vám vrátime, varoval Ukrajinu Putin
Zdielať na

508. deň na Ukrajine: Kazetovú muníciu vám vrátime, varoval Ukrajinu Putin

Zdroj: TASR

KYJEV / Jednu obeť si vyžiadal ruský útok na mesto Charkov. Pri ostreľovaní Záporožia sa zranilo sedem ľudí a na niektorých miestach vypadla elektrina. Pri Kupjansku sa Ukrajinci bránia ruským jednotkám. Pri Bachmute sa zas Ukrajincom darí postupovať. Rusko tvrdí, že zneškodnilo sedem vzdušných a dva podvodné ukrajinské drony. Údajne plánovali útočiť na prístavné mesto Sevastopoľ na polostrove Krym. Vladimir Putin varoval, že ak Ukrajina použije kazetovú muníciu, urobí tak aj Rusko. Humanitárne organizácie upozornili, že obe krajiny už týmto typom munície vo vojne bojovali.

​Rusi ostreľovali Charkovskú a Záporožskú oblasť, zahynul civilista

Jeden civilista zahynul a ďalší utrpel zranenia v noci na nedeľu pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Charkovskej oblasti; sedem ľudí bolo v sobotu popoludní zranených aj v dedine v Záporožskej oblasti. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian. Muž vo veku 33 rokov prišiel o život a ďalší utrpel zranenia pri ruskom nočnom útoku na bytové domy v dedine Kolodiazne, uviedol gubernátor severovýchodnej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na platforme Telegram. Synehubov dodal, že Rusko vystrelilo štyri rakety zem-vzduch zo systému S-400 na mesto Charkov a tie mierne poškodili bytový dom. Gubernátor juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jurij Malaško zverejnil na Telegrame, že pri ťažkom ruskom ostreľovaní dediny Stepnohirske z raketometov v sobotu popoludní utrpeli zranenia tri ženy a štyria muži a poškodených bolo množstvo domov. Guardian pripomenul, že nemohol nezávisle overiť tieto informácie. 

Kyjev odmietol obvinenie Ruska, že sa pokúsil zabiť šéfredaktorku televízie RT

Ukrajina v nedeľu odmietla obvinenia Ruska, že plánovala zavraždiť dve popredné predstaviteľky médií v Moskve, Margaritu Simonjanovú a Xeniju Sobčakovú. Pre Ukrajinu sú šéfredaktorka štátnej ruskej televízie RT Simonjanová a moderátorka Sobčaková nepodstatné osoby, povedal poradca ukrajinského prezidentského úradu Mychajlo Podoľak pre televíziu Unity TV v Kyjeve. "Nemajú vplyv na nič. Dnes nehrajú rolu v tom, čo sa deje - ani v súvislosti s vojnou ako takou a ani v súvislosti s Ruskom, ktoré stráca svoje postavenie na svetovej scéne," uviedol Podoľak. Ruská domáca spravodajská služba FSB vyhlásila, že prekazila pokus o atentát na Simonjanovú a Sobčakovú a v piatok 14. júla zatkla siedmich podozrivých vrátane niekoľkých neplnoletých. FSB uviedla, že ukrajinská tajná služba SBU zaplatila ruskému neonacistovi, aby zabil Simonjanovú, ktorá je horlivou podporovateľkou vojny Ruska na Ukrajine, a tiež odporkyňu vojny Sobčakovú. Motív pokusu o atentát na Sobčakovú je nejasný. Ona sama po správe o prekazenom atentáte protestovala proti tomu, aby ju dávali na rovnakú úroveň s prokremeľskou šéfredaktorkou televízie RT Simonjanovou, a označila to za "podlé". RT zverejnila video zachytávajúce mladého muža v tričku s nápisom Waffen SS, ako tvrdí, že Ukrajinci mu povedali, aby spáchal tieto atentáty. Muž (18) uviedol svoje meno a dátum narodenia, potom opísal plánovaný zločin. Dodal, že predstavitelia ruských bezpečnostných zložiek ho zatkli, keď sa chystal niekomu odovzdať určité zbrane.
Ruské tajné služby často informujú o údajných útokoch údajne plánovaných ukrajinskými spravodajskými službami. Tieto tvrdenia sa nedajú nezávisle overiť, pripomína DPA. 

Ruské jednotky postupujú pri Kupjansku, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajinské sily sa pri Kupjansku na severovýchode Ukrajiny bránia postupu ruských jednotiek, uviedla dnes v príspevku na telegrame námestníčka ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Približne o 130 kilometrov južnejšie pri meste Bachmut podľa nej ale naopak ukrajinskí vojaci čiastočne postupujú. "Situácia na východnom fronte sa trochu zhoršila. Nepriateľ dva dni za sebou aktívne postupuje v smere na Kupjansk v Charkovskej oblasti. Sme v defenzíve. Odohrávajú sa tu urputné boje, pozície oboch strán sa dynamicky menia niekoľkokrát za deň," priblížila Maljarová.

Kupjansk, ktorý leží na rieke Oskol zhruba 40 kilometrov od hraníc s Ruskom, je dôležitým železničným uzlom. Ruská armáda ho dobyla krátko po začiatku invázie vlani vo februári a využívala ho na svojej zásobovacej trase pre jednotky na východe Ukrajiny. Ukrajinské sily nad ním obnovili kontrolu vlani v septembri a frontová línia sa teraz nachádza len niekoľko kilometrov východne od mesta.

Ukrajinské jednotky teraz podľa Maljarovej denne postupujú južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti, o ktorý vedie Ukrajina a Rusko tvrdé boje už niekoľko mesiacov. "Na severnom krídle sa snažíme udržať obsadené pozície, nepriateľ útočí," uviedla predstaviteľka ministerstva obrany, podľa ktorej sa obe strany vzájomne ostreľujú aj priamo v meste. 

Putin: Rusko je na útok kazetovou muníciou pripravené reagovať rovnako

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že Moskva je pripravená použiť kazetovú muníciu v prípade, ak budú takéto zbrane použité proti Rusku. "Samozrejme, ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo na odvetné konanie," uviedol Putin v rozhovore pre štátnu televíziu. Takisto povedal, že Rusko má dostatočné zásoby rôznych typov takejto munície. Washington už predtým obvinil Moskvu z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) taktiež vyhlásila, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili. USA nedávno takúto muníciu dodali Ukrajine, pripomína Sky News.

Tieto bomby po výbuchu uvoľnia do okolitého priestoru veľké množstvo menších výbušných častí, ktoré však môžu zostať nevybuchnuté a predstavovať nebezpečenstvo. Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 100 krajín. Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý jej výrobu, skladovanie, použitie a transfer zakazuje, však nepodpísali Rusko, Ukrajina a ani samotné USA. Spojené štáty svoj úmysel poslať na Ukrajinu kazetovú muníciu oznámili 7. júla. Americký prezident Joe Biden to vtedy označil za "ťažké rozhodnutie", Ukrajina však podľa jeho slov takúto muníciu potrebuje. Toto rozhodnutie však kritizovali aj ľudskoprávne skupiny. Pentagón i ukrajinská armáda minulý týždeň potvrdili, že tieto zbrane už na Ukrajinu dorazili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy