Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Majiteľ stanice vymkol záchranárov počas služby. Ostali na ulici
Zdielať na

Majiteľ stanice vymkol záchranárov počas služby. Ostali na ulici

NESVADY / Majiteľ budovy, v ktorej sídli stanica záchrannej zdravotnej služby v Nesvadoch, vymkol záchranárov počas služby a tí sa ocitli doslova na ulici. Dôvodom bola výpoveď, ktorú záchranárom poslal pred týždňom. Presnejšie povedané 10-tisíc eurová kaucia, ktorá ale nebola zakotvená v zmluve. Záchranárom nepomohli dostať sa dnu ani privolaní, policajti.

Záchranárska posádka v Nesvadoch slúži od včera v miestnej športovej hale. Netradičné dočasné priestory získali od mesta po tom, ako majiteľ nehnuteľnosti, v ktorej už 13 rokov sídlila stanica záchranárov, včera dvere zamkol a nepustil ich dnu. "Trávili službu na tomto peróne, tu sedeli na slnku, ešte aj nápoje som im ja priniesol, nie firma, chcel som byť solidárny, osobné veci si mohli vziať, ale majetok nájomcu – lieky, technológiu, dokumentáciu, počítače, k týmto som im prístup nepovolil," povedal Peter Lestár, majiteľ prenajímanej nehnuteľnosti.

"My máme aj lieky psychotropné, aj opiáty, nevieme k tomu má prístup a kto s tým narába a ako s tým nakladá," priblížil Dušan Valent, konateľ Zdravotnej záchrannej služby ZaMED. Majiteľ minulý týždeň poslal záchranárom výpoveď, v ktorej požadoval zvýšenie kaucie, údajne v hotovosti, do včerajšieho dňa. Tú vraj chcel použiť na uvedenie priestorov do pôvodného stavu, ak by to záchranári napriek zmluvnej podmienke, po odchode neurobili. Peniaze nedostal, stanicu preto zamkol. "Áno, nájom platili každý mesiac, čiastku zmluvne určenú pred 13-timi rokmi. A podmienky sa zmenili. Ja som sa nevedel s nimi spojiť, nebol tu nik, nemal som telefón, mail, aby som vedel riešiť veci okolo stanice, réžiu a tak," dodal Lestár.

Ale v zmluve je len úprava mesačného nájomného – tá bola zvýšená každoročne o infláciu – ale nie kaucie. A bez nej majiteľ nie je ochotný vydať záchranárom veci z nehnuteľnosti. "Na akúkoľvek dohodu nebola šanca, lebo do dnešného dňa, jediná kompetentná osoba tu nebola, aby sme našli riešenie," doplnil Lestár. "Ja osobne som sa s pánom Lestárom stretol viackrát, asi k tomu nemám viac čo dodať. Na to sú právnici, súdy, oni rozhodnú, ako ďalej," dodal Valent.

Záchranári už podali aj trestné oznámenie. "Trestné oznámenie sme podali, v súvislosti s obmedzením prevádzky ambulancie záchrannej zdravotnej služby a s tým súvisiacim ohrozením," doplnil Valent. Dnes záchranári rokovali s primátorom ohľadom výberu nového miesta pre stanicu. "Vyberieme najlepšie možné riešenie a zabezpečíme to," doplnil na záver Valent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy