Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Falošné sľuby a stratené milióny: Kauza Axe Capital upozorňuje na podvodníkov
Zdielať na

Falošné sľuby a stratené milióny: Kauza Axe Capital upozorňuje na podvodníkov

BRATISLAVA/ŽILINA/KOŠICE / Očakávali rozprávkové výnosy, no namiesto toho im ostali oči pre plač. Tak dopadli klienti košickej nebankovej spoločnosti Axe Capital, cez ktorú ľudia investovali desiatky miliónov eur. Verili tomu, že ich peniaze budú zhodnotené na finančných trhoch. Tie však skončili zatiaľ v neznámych rukách. Bývalý vyšetrovateľ hovorí o zlyhaní kontrolných mechanizmov štátu.

Minulý mesiac Národná kriminálna agentúra urobila na viacerých miestach akciu s krycím názvom Investor pre podozrenie z ekonomickej trestnej činnosti. S putami na rukách a následne vo väzbe skončila dvojica mužov. Predseda predstavenstva Axe Capital Peter Béreš a advokát Ján Šofranko, ktorý pôsobil v dozornej rade, spomínanej nebankovky.

​​O čo ide v kauze Axe Capital?

Firma Axe Capital vznikla v roku 2018. Podľa informácií TV JOJ vylákala od klientov najmenej 50 miliónov eur. Peniaze mali byť určené na obchodovanie s rôznymi fondmi na kapitálovom trhu. "Vytvárali celý čas ilúziu o tom, že ročný výnos na základe nimi spravovaným fondom môže byť na úrovni 30-tich percent a prístup k našim zdrojom môže byť v priebehu roka buď kvartálne, polročne, alebo raz ročne," vysvetlil situáciu poškodený. Vyjadrila sa aj ďalšia poškodená. Uviedla, že v zmluve bolo napísané, že neprídu o celú čiastku, aj keby sa stalo čokoľvek. "Tak sme investovali tých 110-tisíc eur s tým, že maximálne 95 percent z toho vkladu by nám bolo vrátených," dodala.

Firma Axe Capital sľubovala klientom vysoké výnosy v desiatkach percent, ktoré najskôr aj vyplácala. K problému došlo ale vlani na jeseň. "Bolo nám povedané, že tie peniaze boli preinvestované nejakým zlým spôsobom," pokračovala poškodená. K peniazom sa už klienti nedostali. Na internete sa nachádzalo jediné kontaktné číslo na firmu Axe Capital.

Zaujímavosťou je, že niektorí sprostredkovatelia, ktorí ponúkali produkty Axe Capital, zastupovali licencované finančné agentúry. "Uvedené informácie Národná banka Slovenska aktuálne preveruje výkonom dohľadu. Viac informácií Vám v danej veci nemôžeme poskytnúť, vzhľadom na to, že dohľad je neverejný," znelo stanovisko Národnej banky Slovenska. Informácie odmietla poskytnúť aj Finančná správa SR. "U daňového subjektu AXE Capital Group SE boli vykonané daňové kontroly. O výsledkoch však vzhľadom na daňové tajomstvo nemôžeme informovať," vysvetlila hovorkyňa Martina Rybanská. 

​Polícia vyzýva poškodených 

Výzvu uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová: "Polícia vyzýva osoby, ktorým bola spôsobená ujma na majetku týchto spoločností a mohli by byť poškodenými v tejto trestnej veci, aby sa prihlásili a uplatnili svoje nároky poškodených."

Spomínaná nebankovka sa do konkurzu dostala tento mesiac. "Niekto si nekonal svoju povinnosť v rámci kontroly nebankových subjektov finančných transakcií na trhu až po bezpečnostné zložky," uviedol Július Šáray, právny zástupca poškodených a bývalý vyšetrovateľ.

Vývoj kauzy spomínanej nebankovky naďalej sleduje štáb TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy