Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ozbrojené sily SR potrebujú nových vojakov. Odkiaľ pramení nízka ochota Slovákov?
Zdielať na

Ozbrojené sily SR potrebujú nových vojakov. Odkiaľ pramení nízka ochota Slovákov?

BRATISLAVA / Slovenské ozbrojené sily potrebujú nových vojakov. Ideálne mladších ako 30 rokov, s dobrou fyzickou i mentálnou výbavou. Ľudí, ochotných slúžiť vlasti, lákajú aj propagačné videá s hrdinom Slovenského národného povstania.

"V Ozbrojených silách SR je aktuálne 14-tisíc vojakov a vojačiek, do roku 2024 ich chceme zvýšiť na 17-tisíc. Potrebujeme doplniť ozbrojené sily takmer vo všetkých odbornostiach - najmä IT, vodičov, lekárov, ale aj bežný personál," vyhlásil minister obrany Martin Sklenár. Tvárou kampane je 94-ročný hrdina SNP, Vladimír Strmeň. "Každý deň dobrovoľne a hrdo čelil možnej smrti. Ak má byť niekto vzorom, je to práve on," uviedol Sklenár. Ministerstvo obrany sa otvorilo aj mladým startupistom. "Dokážeme slovenským vojakom vybudovať dronové vojsko pre účely získavania informácií z bojiska, ale aj bojových operácií," vysvetlil spoluzakladateľ Vacuum Group Marián Porvažník.

Armáda sa sa s nedostatkom vojakov stretáva od profesionalizácie po zrušení povinnej vojenskej služby v roku 2005. Vládol vtedy Mikuláš Dzurinda. "Občas som zapochyboval, či sme urobili správne. Profesionalizácia má svoje čaro, o to viac, že sme sa včlenili do NATO. Úlohou ministerstva obrany by malo byť premýšľať, čím špecifickým môže Slovensko prispieť k formujúcej sa kolektívnej európskej armáde," povedal predseda strany Modrí, Most - Híd Mikuláš Dzurinda. "Vojenská služba je poslaním, ktoré si vyžaduje 100-percentné nasadenie, kedy sa záujemca musí byť ochotný obetovať pre dobro ostatných, tak ako znejú slová vojenskej prísahy," pokračoval Sklenár.

Slovenská armáda patrí k dlhodobým lídrom dôveryhodnosti u verejnosti. Je to pritom v príkrom rozpore s verejnou mienkou v súvislosti s vraždením ruských vojakov na Ukrajine, kedy významná časť populácie drukuje agresorovi a nie brániacemu sa národu. S tým súvisí aj nízka ochota Slovákov brániť svoju vlasť v prípade napadnutia. "Takáto služba by mala byť vecou cti a povinnosťou každého jej občana," uzavrel Sklenár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy