Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
487. deň na Ukrajine: Putin svoj deň začína aj končí vojnou
Zdielať na

487. deň na Ukrajine: Putin svoj deň začína aj končí vojnou

Zdroj: TASR

KYJEV / Putin v svojom príhovore v televízii uviedol, že "špeciálna vojenská operácia" je jeho najväčšou prioritou. Rusko v noci 25. júna ostreľovalo mesto Nikopol neďaleko Záporožskej atómovej elektrárne. Útok si vyžiadal aj zranenia. Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve proti ruskej armáde na východe krajiny a darí sa im v dôležitých oblastiach postupovať vpred. Vo svojej pravidelnej správe to uviedla britská vojenská rozviedka.

​Putin označil "špeciálnu vojenskú operáciu" za svoju najvyššiu prioritu

Ruský prezident Vladimir Putin sa prvýkrát od ukončenia vzbury súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti veleniu ruskej armády objavil na televíznych obrazovkách. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1 uviedol, že "špeciálna vojenská operácia" je i naďalej jeho "najvyššou prioritou". Putin uviedol, že "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine je záležitosť, s ktorou "začína i končí svoj deň". Dodal tiež, že je v "neustálom kontakte" s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany. Šéf Kremľa tiež verí, že dokáže na Ukrajine "splniť všetky svoje ciele a úlohy". Sky News uvádza, že Putin rozhovor s moderátorom Pavlom Zarubinom s najväčšou pravdepodobnosťou nahral ešte pred vzburou vagnerovcov. Jeho plné znenie Rossija-1 odvysiela v nedeľu večer. Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie a vydal sa smerom k Moskve. V sobotu večer sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

​Ruská armáda v noci ostreľovala mesto Nikopol

Rusko v noci na nedeľu 25. júna ostreľovalo mesto Nikopol, ktoré leží neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne. Uviedol to v nedeľu gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR prevzala správu zo stanice BBC. "Ďalšia noc vojny, ďalšia noc, ktorá sa nezaobišla bez zranení," napísal Lysak v príspevku na platforme Telegram. Pri ostreľovaní utrpel zranenia 47-ročný muž, poškodené boli tri domy a plynovod, dodal. Mesto Nikopol od ZAES, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, oddeľuje rieka Dneper. Ruské jednotky okupujú areál Záporožskej jadrovej elektrárne od začiatku marca minulého roku - od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.

Ukrajinci pokračujú v protiofenzíve, Rusi sa pokúsili o útok pri Kreminne 

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat povedal, že ruské útoky zo vzduchu boli v sobotu menej početné, podľa neho zasiahli Záporožskú oblasť strely S-300. Pri útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, uviedol šéf oblastnej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. V Kyjeve vzrástla bilancia sobotného útoku na mesto z troch mŕtvych na päť. "Ukrajinské sily využívajú skúsenosti z prvých dvoch týždňov protiofenzívy, aby vylepšili taktiku pre útoky na dobre pripravenú ruskú obranu v tyle. Ukrajinským jednotkám sa darí pozvoľný, ale plynulý postup v kľúčových oblastiach," uvádza britská rozviedka. Podľa nej sa Rusi v Luhanskej oblasti pokúsili o útok pri Kreminne, Ukrajinci prelomu zabránili. 

Bývalý britský generál varoval pred útokom Prigožina z Bieloruska na Ukrajinu

Šéf vagnerovej skupiny by sa mohol pokúsiť napadnúť Ukrajinu z Bieloruska. V rozhovore so stanicou Sky News predtým varoval bývalý britský generál a bezpečnostný analytik Richard Dannatt. Podmienkou podľa neho je, že sa za Jevgenijom Prigožinom do Bieloruska presunie dostatočné množstvo členov jeho žoldnierskej spoločnosti.

Vagnerovci v noci na sobotu zahájili ťaženie na Moskvu, Prigožin sa dožadoval výmeny vojenského velenia ruskej armády, s ktorým má dlhodobé spory. Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o "dýke vrazenej do chrbta" a ozbrojenej vzbure. Večer Prigožin ťaženie zastavil, podľa ruských médií na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Podrobnosti dohody nie sú známe, vďaka nej sa ale vagnerovci začali sťahovať z ruských oblastí. Sám Prigožin sa podľa nej má presunúť do Bieloruska.

Bývalý šéf generálneho štábu britskej armády Dannatt varoval, že by mohol Prigožin predstavovať ohrozenie pre Ukrajinu v prípade, že sa mu v Bielorusku podarí okolo seba zhromaždiť dostatočné množstvo svojich žoldnierov. Kam sa teraz vagnerovci z ruských oblastí sťahujú, nie je celkom jasné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy