Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tretia hodina telocviku skomplikuje život na školách. Riaditeľom sa čas kráti
Zdielať na

Tretia hodina telocviku skomplikuje život na školách. Riaditeľom sa čas kráti

BRATISLAVA / Riaditelia škôl majú presne jeden týždeň na to, aby sa rozhodli, z ktorých predmetov uberú pre telesnú výchovu navyše. Po tom, čo poslanci prelomili veto prezidentky, je totiž isté, že hodina telesnej navyše bude od septembra povinná. Pre najväčšiu školu v Bratislave to napríklad znamená, že bude musieť čo najskôr prijať minimálne dvoch nových telocvikárov a na úkor nich zasa prepustiť niektorých učiteľov angličtiny alebo matematiky.

Problémom nie je len miesto v telocvični. Riaditeľku jednej z najväčších škôl v Bratislave čaká aj dilema, ktorú z hodín v rozvrhu bude musieť deťom nahradiť telesnou. V rámci disponibilných hodín pridali žiakom buď matematiku, alebo angličtinu. Kvôli telesnej navyše ale budú musieť niektoré hodiny angličtiny škrtnúť. "To znamená, že do konca júna musím prepustiť dvoch angličtinárov a prijať budem musieť dvoch telocvikárov. Sme veľká škola, máme 37 tried, čo znamená 37 hodín telesnej výchovy naviac, ale o 37 hodín angličtiny menej," vysvetlila riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Už v minulosti museli z hodín angličtiny ubrať, a tak ich táto situácia vôbec neteší. Paradoxné na celej situácii je, že s hodinou telesnej navyše nesúhlasí štátna školská inšpekcia, predstavitelia profesijných organizácií, odborári či mnohé základné školy. Dokonca má odborné výhrady aj minister školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy