Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Povodeň spôsobila škody na domoch, uhynuli aj domáce zvieratá
Zdielať na

Povodeň spôsobila škody na domoch, uhynuli aj domáce zvieratá

KOKAVA NAD RIMAVICOU / Štáb TV JOJ navštívil aj poltársky okres, ktorým sa prehnala búrka, ktorá spôsobila povodeň. Najhoršie sú na tom časti Kokavy nad Rimavicou - Vlkovo a Kyseľovo. Cesta do Liešnice sa prepadla. Voda sa valila záhradami a zaplavila aj rodinné domy. Z jedného domu museli hasiči ratovať ležiaceho dôchodcu. Našťastie sa nikto nezranil, ale zahynulo niekoľko domácich zvierat.

"Asi trištvrte hodinu pršalo, a odrazu sa voda. To bola otázka piatich minút," ozrejmili obyvatelia Vlkova. "Voda sa valila z vrchu kopca z Liešnici," dodali obyvatelia. Na toto sa nikto pripraviť nestihol. Obrovské množstvo vody sa zrazu s hukotom valilo cez dvory, či záhrady. Voda nestíhala rigolmi odtekať, zatápalo aj cestu.

Na miesto už smerovali prvé dve posádky hasičov. Tých potrebovali v jednom z rodinných domov. "Po našom prieskume sme boli sústredení a vykonala sa evakuácia dvoch osôb. Jedného bezvládneho človeka, jedného mladého. Evakuácia bola potrebná nakoľko dom obmývala voda aj z pravej aj z ľavej strany a iný prístup ako pomocou lana nebol možný," uviedol Pavel Skýpala, veliteľ zásahu Hasičskej stanici v Poltári. 

Voda obmývala aj ďalšie domy, niekde siahala až do výšky vchodových dverí. Postupne na miesto prichádzali ďalší hasiči – profesionáli aj dobrovoľníci. "Hasiči povedali, že ak to vydrží náš starý dom, tak že sa nemáme pohnúť z domu," doplnili obyvatelia.

Voda potom opadla v priebehu niekoľko minút, no škody ktoré napáchala, budú ľudia určite odstraňovať niekoľko týždňov, možno aj mesiacov. Brala so sebou všetko. Ľuďom z dvorov zmizli altánky, koterce, pováľané sú ploty. Množstvo vecí ľudia nachádzali desiatky metrov ďalej. "Čo sme mali my, všetko je u nich. Oni majú zase u susedov a tak," priblížili obyvatelia.

Prívalová voda ukázala svoju najväčšiu silu na tomto mieste. Odniesla časť asfaltovej cesty. "Asfalt, zábradlie, to všetko het. Tam je od jednej strany po druhý, potok," poznamenali obyvatelia.

Na mieste sú ešte stále hasiči a pomáhajú zúfalým ľuďom. "Vykonáva sa prieskum, odčerpáva sa voda z pivníc, z dvorov, prečisťujú sa priepusty," dodal Skýpala. "Toto nebolo, toto čo sa teraz stalo. No ja si nepamätám za môjho života. Nikdy v živote za mojich 65 rokov som to ešte nevidela," dodali na záver obyvatelia Vlkova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy