Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súd rozhodol o A. Puškárovi, obvinenom z vraždy D. Tupého
Zdielať na

Súd rozhodol o A. Puškárovi, obvinenom z vraždy D. Tupého

BRATISLAVA / Vinia ho z vraždy, ktorá traumatizuje Slovensko takmer 20 rokov. Adama Puškára, ktorý mal zavraždiť Daniela Tupého, poslal sudca do väzby. Dôkazov je vraj dostatok, Puškár ale vinu odmieta. Podľa zistení televízie JOJ vyšetrovanie rozpútala aj výpoveď spoluväzňa, ktorému sa zdôveril ďalší z partie neonacistov, ktorá bola v osudný deň na Tyršovom nábreží.

Puškára priviezlo ozbrojené komando na Petržalský súd v nedeľu, 26. marca, o pol jedenástej dopoludnia s putami na rukách. Na otázky novinárov nereagoval. O jedenástej sa začal jeho výsluch, známy advokát strávil pred sudcom takmer 4 hodiny. Vypovedať odmietol a vyjadril sa len k dôvodom väzby. "Nám doteraz nebolo umožnené nahliadnuť do spisu, čiže sme neboli oboznámení s tým, čo sa mu presne kladie za vinu, aké sú tam dôkazy, aké sú iné výpovede, posudky," uviedol Michal Ellinger, obhajca obvineného.

Sudca o štvrtej popoludní rozhodol, že Puškár bude stíhaný väzobne. "A to z dôvodov takzvanej útekovej a kolúznej väzby. To je z obavy, že by sa mohol vyhýbať trestnému konaniu a z dôvodu, že by mohol ovplyvňovať svedkov," uviedol Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu Bratislava. Obvinený Adam Puškár podal voči rozhodnutiu sťažnosť.

​Proti Puškárovi vypovedal aj jeden z partie mužov, ktorý bol v čase vraždy spolu s Puškárom a zbytkom skupiny neonacistov na Tyršovom nábreží. Vo svojej výpovedi ukázal prstom práve na bratislavského advokáta. Podľa neho má byť Puškár tým, ktorý nožom bodal. Opísal aj celý incident, ktorý sa odohral takmer pred 18 rokmi. Podľa jeho slov Puškár pri bitke udieral ležiaceho muža zatvorenou päsťou. Po útoku sa vraj Puškár vzdialil k Dunaju. Na druhý deň mu mal Puškár priznať, že do vody bol zahodiť vražedný nôž.

Po vražde sa hovorilo, že za útokom sú buď neonacisti alebo Piťovci. Tých aj obvinili a postavili pred súd, ktorý ale skupinku okolo Hrotka oslobodil. Podľa zistení TV JOJ šéf gangu Juraj Ondrejčák alias Piťo v tom čase začal po vlastnej línií zisťovať, kto stojí za vraždou Tupého, čo sa mu vraj aj podarilo.

Pred jeho zatknutím sa chcel stretnúť s vtedajším ministrom vnútra Danielom Lipšicom, aby mu okrem iného oznámil, kto je za vraždou Tupého. Lipšic sa sním ale odmietol stretnúť. Podľa informácií TV JOJ, keď si prišlo ozbrojené komando po Ondrejčáka, policajtom ukázal papierik s menami mužov, ktorí stoja za vraždou študenta.

S vraždou Tupého sa potom dlhé obdobie nič nedialo. Pred pár rokmi ale nastal ďalší zvrat. Ďalší z partie, ktorý bol pri vražde na Tyršovom nábreží, no odpykáva si trest za inú trestnú činnosť, mal svojmu spoluväzňovi prezradiť detaily o tom, čo sa v roku 2005 stalo. Spoluväzeň tieto informácie následne porozprával policajtom. 

Akcia Karma

V kauze vraždy Daniela Tupého zadržala NAKA v utorok 21. marca 8 podozrivých osôb. Tí sú spájaní s futbalovými chuligánmi a neonacistami. Blízko mali údajne v minulosti aj k bratislavskému podsvetiu. Elitní policajti z NAKA si po nich prišli domov počas veľkej akcie s krycím názvom Karma. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy