Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvrat v prípade Daniela Tupého: V putách skončilo osem mužov
Zdielať na

Zvrat v prípade Daniela Tupého: V putách skončilo osem mužov

BRATISLAVA / V kauze vraždy Daniela Tupého zadržala NAKA v utorok, 21. marca, 8 podozrivých osôb. Tí sú spájaní s futbalovými chuligánmi a neonacistami. Blízko mali údajne v minulosti aj k bratislavskému podsvetiu. Elitní policajti z NAKA si po nich prišli domov počas veľkej akcie s krycím názvom Karma.

​Po jedného z podozrivých mužov si policajti prišli do bratislavskej Petržalky konkrétne do Ovsištia. V jeho byte, kde býval so svojou rodinou, policajti strávili dlhé hodiny. Podľa informácií TV JOJ v byte našli aj rôzne extrémistické materiály. Kukláči do bytu vtrhli pred šiestou ráno. Jeho rodina sa k akcii nechcela vyjadrovať.

Z vedľajšieho paneláku kukláči zadržali ďalšieho muža, ktorý má byť do vraždy zapletený. V byte mu zaistili rôzne zbrane a strelivo. Policajti všetko naložili do auta a odviezli na oddelenie. Oboch zadržaných previezli kukláči z NAKA z bratislavskej Petržalky na policajné prezídium, kde počas dňa postupne priviezli všetkých podozrivých. Tam ich popoludní čakali výsluchy.

"Polícia zadržala osem ľudí, ktorí na 110 percent preukázateľne boli na mieste činu, keď vyhasol život 21-ročného Daniela Tupého," uviedol policajný prezident Štefan Hamran. "Pre nás je to potešiteľná správa, že sa veci nejakým spôsobom pohli vpred. Nemôžeme z toho robiť nejaké veľké závery, pretože jedna vec je zadržať podozrivých a druhá je, či sa podarí vzniesť také obvinenie, podporené takými dôkazmi, že to potom obstojí aj pri súde," uviedol Daniel Tupý, otec zavraždeného.

Ľudia, ktorí dnes skončili v putách, mali mať v minulosti blízko blízko k neonacistom a futbalovým chuligánom. Muž s prezývkou Tango bol kedysi členom neonacistického zoskupenia z Petržalky s názvom Rebel Klan Engerau. "Pôvodná vyšetrovacia skupina šla po tejto stope. Toto sú ľudia, ktorí boli v hľadáčiku vtedajších vyšetrovateľov," povedal Tupý. Medzi zadržanými sú aj dvaja bratia s prezývkami Čege a Limpo. V putách skončil aj tréner bojových umení či chlap s prezývkou Alarm.

Všetci zadržaní sú aktuálne stále na policajnom prezídiu. Vinu ale odmietajú. Obvinení zatiaľ nikto nebol, no to by sa mohlo zmeniť už v najbližších hodinách

Potvrdil to hovorca prokuratúry

V kauze vraždy Daniela Tupého bolo dnes ráno vyšetrovateľom pod dozorom prokurátora KP Bratislava zadržaných osem podozrivých. Vec je v úvodnom štádiu trestného konania. Uviedol hovorca krajskej prokuratúry Juraj Chylo. Polícia na sociálnej sieti informovala, že ide o akciu s názvom Karma a zasahujú v Trnavskom a Bratislavskom kraji. 

Čo sa stalo pred 18. rokmi?

4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží napadli muži s nožmi Daniela Tupého a jeho kamarátov. 21-ročný študent Filozofickej fakulty UK po ôsmich bodných ranách zomrel.

Polícia aj našla podozrivých. Členov organizovanej skupiny bratislavského podsvetia prezývanej Piťovci aj obžalovali. Hlavným bol Richard Hrotko, prezývaný Bejby. V roku 2009 Hrotka aj všetkých ostatných pre nedostatok dôkazov prepustili. "Som nevinný, teším sa na svoju rodinu a dcérku," uviedol v roku 2009 Hrotko. Pre pozostalých to bolo obrovské sklamanie. Skutočný vrah bol neznámy. "Celá naša bolesť je o to väčšia, že, žiaľ, vrahovia chodia stále po ulici," povedal otec Daniela Tupého. 

​Pozostalí stále veria, že sa raz vrahom pozrú do očí. Jedným dychom dodávajú, že čas sa kráti. "20 rokov je premlčacia lehota. Takže máme čas ešte tri roky," hovorí otec Daniela Tupého. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy