Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aké okolnosti sprevádzali vyšetrovanie vraždy Daniela Tupého?
Zdielať na

Aké okolnosti sprevádzali vyšetrovanie vraždy Daniela Tupého?

BRATISLAVA / Od chladnokrvnej vraždy Daniela Tupého prešlo už viac ako 17 rokov. Mladého študenta surovo dobodali na nábreží v Bratislave v roku 2005. Polícia pracovala s viacerými verziami. Neskôr začali skutok pripisovať mafiánskemu podsvetiu. V prípade až do dnešného dňa nenastal žiadny výrazný posun. Danielov otec verí, že polícia má také dôkazy, vďaka ktorým sa páchateľa podarí aj odsúdiť.

"Pre nás je to potešiteľná správa, že sa veci nejakým spôsobom pohli vpred," zareagoval otec zavraždeného Daniela na dnešnú policajnú raziu. Jeho syna zavraždili večer 4.novembra 2005. Na Tyršovom nábreží v Petržalke odzadu zaútočili neznámi muži na skupinu študentov. Medzi nimi bol aj Daniel Tupý. 21-ročného mladíka surovo dobodali. Bodným zraneniam, žiaľ, nakoniec podľahol.

Polícia spočiatku pracovala s verziou, že na študentov zaútočili neonacisti alebo skinhedi. Vražda otriasla celým Slovenskom. "Za to, že bol inak oblečený? Za to, že mal gitaru a dlhé vlasy? To za to niekoho zabijú?" uviedol vtedy Danielov brat. "Vtedajší minister vnútra Palko zverejnil v parlamente do posledného detailu všetky dôkazy, ktoré našli vyšetrovatelia na mieste, takže v podstate informovali protistranu. Potom sa veľmi ťažko postupovalo," uviedol otec zavraždeného.

​Vyšetrovanie prepojilo vraždu s mafiánskym podsvetím. Medzi podozrivými sa ocitli členovia zločineckej skupiny Piťovcov. Súdny proces začal tri roky po vražde. Obžaloba vinila piatich mužov. Vraždy sa mal podľa nej dopustiť Richard Hrotko. V roku 2009 ich pre nedostatok dôkazov prepustili. "Zo strany prokurátora nebol na hlavnom pojednávaní žiadny priamy hodnoverný a nevyvrátiteľný dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že skutok jednoznačne spáchali obžalovaní," vyhlásil v tom čase sudca.

​Otec študenta mal vtedy na sudcu ťažké srdce. Podľa neho ignoroval žiadosť oboch procesných strán o absolvovanie detektora lží. "Súd čo mohol, tak to odmietol. A nakoniec vyniesol takýto rozsudok. Nechávam to na jeho svedomí," povedal vtedy. "Ja si myslím, že celý tento prípad bol umelo vykonštruovaný políciou účelovo. Na nezmyselných dôkazoch," vyjadril sa v tom čase Richard Hrotko.

​Nádej na spravodlivosť sa tak opäť vzdialila a dlhé roky nenastal v prípade žiadny posun. Prípadu sa postupne venovali viacerí vyšetrovatelia. Dokonca vyšetrovanie prerušili. Spis potom dostal na stôl Ľubomír Daňko, ktorého napokon vymenovali za šéfa NAKA. "Vo vyšetrovaní sme sa teraz veľmi posunuli, dôkazná situácia sa veľmi posilnila. V podstate máme okruh všetkých podozrivých, ktorí sa na skutku zúčastnili," uviedol vtedy Daňko pre Denník N.

"Teraz s ukazuje, že tá pôvodná vyšetrovacia verzia bola správna. Títo ľudia, ktorých zadržali, už boli v hľadáčiku nejaký ten rok. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Ostáva nám iba dúfať, že to dopadne tak, že tí ľudia budú za svoj čin príslušne potrestaní," uzavrel otec zavraždeného Daniela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy