Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zastropované potraviny majú byť v obchodoch označené štítkom
Zdielať na

Zastropované potraviny majú byť v obchodoch označené štítkom

BRATISLAVA / Základné potraviny, na ktoré platí trojmesačný cenový strop, sú už vo veľkej miere na regáloch reťazcov označené. Naše štáby sa o tom boli presvedčiť. Každý reťazec má iný zoznam a rôzny počet produktov. K lepšej orientácii pomôžu zákazníkom ich webové stránky. Práve tam totiž nájdu kompletné zoznamy produktov, na ktoré sa vzťahuje protiinflačná garancia.

Zamestnanci začali označovať potraviny, na ktoré platia zastropované ceny, v pondelok 20. marca večer. Dôvodom bolo oneskorené dodanie lístkov s označením protiinflačná garancia. Od utorka by ste ich už však mali nájsť vo všetkých reťazcoch, ktoré sa zapojili do iniciatívy.

"Dlhodobé zlacnenie sa týka vyše 100 produktov bežnej spotreby. Zlacneli sme produkty, ktoré sú u našich zákazníkov obľúbené," informovala Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko. Pri potravinách, ktoré sú cenovo zastropované, nájdete logo protiinflačnej garancie. Ide napríklad o mlieko, maslo, zemiaky, cesnak, ale taktiež cestoviny, ryžu a ocot alebo olej. Medzi nimi sú značkové produkty, ako aj potraviny obchodného reťazca.

Špeciálne letáky, na ktorých by boli potraviny so zastropovanými cenami, obchodné reťazce nemajú. Kompletné zoznamy môžete nájsť na ich webových stránkach. "Náš zoznam už máme zverejnený na internetovej stránke. Nachádza sa tam 48 produktov, z ktorých väčšina pochádza od slovenských dodávateľov," informoval Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl Slovenská republika.

"Pre podporu domácej produkcie sme do výberu zahrnuli predovšetkým produkty vyrobené na Slovensku. Výsledkom je zoznam 63 produktov (z toho 30 SK pôvodu), ktorých cenu na najbližšie 3 mesiace zastropujeme," uviedla vo svojom stanovisku spoločnosť Labaš. Nie každý obchod má na svojej stránke uvedené, aká bola pôvodná cena vybraných potravín, na ktoré teraz platí protiinflačná garancia.

Na svojich zákazníkov myslí aj jeden z najväčších obchodných reťazcov pôsobiacich na Slovensku. Počas troch mesiacov garantujú zastropovanie cien u viac než päťdesiatich rôznych výrobkov. "Cena týchto produktov je už zastropovaná od 20. marca. Na ich označení tento týždeň pracujeme, zoznamy produktov budú čoskoro dostupné vo väčšine obchodov," informovala Mária Zerzanová, hovorkyňa TESCO STORES SR.

​​V sieti potravín v Humennom protiinflačnou nálepkou označili nie 30, ale dovedna 41 druhov potravín. Ľudia čakali, ktoré potraviny sa na zoznam napokon dostanú a uvedomujú si, že aj predajcovia idú do neistých časov. "Postupne sa snažíme označiť všetky prevádzky. Myslím, že dnes alebo zajtra by to mali všetci akcionári zvládnuť," uviedol František Ťapuš, podpredseda predstavenstva CBA SK, a. s.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš v relácii Analýzy na hrane spochybnil dohodu a motiváciu reťazcov zastropovať ceny. V konečnom dôsledku by to podľa jeho názoru nemuselo byť výhodné pre spotrebiteľa. "Môže sa stať, že z toho vznikne kartelová dohoda, ktorá síce bude znamenať, že tie ceny nebudú vyššie ako sú tie, ktoré sú zastropované maximálne, ale môže sa stať, že by v budúcnosti mohli byť nižšie, ako budú," uviedol Mikloš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy