Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nedostatku potravín sa pred Veľkou nocou nemusíme báť
Zdielať na

Nedostatku potravín sa pred Veľkou nocou nemusíme báť

BRATISLAVA / V predveľkonočnom období ľudia nadpriemerne kupujú aj hydinové mäso či vajcia. Slovenskí hydinári ubezpečujú, že ich ponuka bude dostatočná. Zároveň však zákazníkov upozorňujú, aby boli veľmi obozretní, keď natrafia na nejakú podozrivo lacnú akciu.

"To musíme zdôrazniť, že spotrebiteľ si môže byť istý, že slovenská produkcia je kvalitná čerstvá, zdravá a bezpečná pre neho," povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Je pochopiteľné, že mnohí ľudia nakupujú v rôznych akciách, keďže chcú ušetriť. Skúsený hydinár však nabáda k opatrnosti, ak zákazník objaví nejaké lacné vajcia v avizovanej super zľave. "Je nemožné ponúkať niečo, čo niečo stojí za akciovú, dobre že nie polovičnú cenu. Už dopredu to musí mať nejaký nejaký čudný buď pôvod alebo je to na hranici záruky a podobne," vyjadril sa podpredseda Únie hydinárov Slovenska Ladislav Birčák. 

Podľa neho je možné, že na európsky, a teda aj na náš trh, sa dostávajú aj vajcia z Ukrajiny tak ako obilie. Aj jedno, aj druhé v minulosti bežne končili v Afrike, či v Ázii, putinova vojna však pôvodné vzťahy rozbila. "Oni majú 100 % nadvýrobu vajec, keď ju nemôžu ani vyviezť, ani ju neskonzumujú, čiže oni sa ju snažia vyviezť cez najbližší štát, v súčasnosti je to Poľsko," dodáva Ladislav Birčák. 

V tomto období vyvolal rozruch poslanec Šudík, ktorý chce zakázať klietkový chov sliepok. Parlament sa má návrhom zaoberať už na aktuálnej schôdzi. "Keď už chceme sliepky chrániť, tak prečo nie všetky. Slovenské sliepky trpia v klietkach, tak ich zlikvidujme, na druhej strane poľské sliepky, tie sú v poriadku, na tie nevidíme, ale vajíčka od nich kupovať budeme, lebo sú lacnejšie. Ja skôr zastávam ten európsky názor - od roku 2027 s prechodným obdobím a pre všetkých," povedal Jaroslav Karahuta, predseda výboru pre pôdohospodárstvo.

Najčítanejšie správy