Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
ZOZNAM: Toto sú potraviny so zastropovanými cenami
Zdielať na

ZOZNAM: Toto sú potraviny so zastropovanými cenami

BRATISLAVA / 400 základných potravín dostalo od pondelka, 20. marca, na tri mesiace cenový strop. Cieľom je snaha o tlmenie dôsledkov inflácie. Zapojili sa do toho najmä veľké obchodné reťazce. Pritom každý má iný zoznam a tiež rôzny počet produktov. Problémom je, že označiť potraviny logom, mnohé reťazce nestihli. Zákazníci tak nevedia, o ktoré ide.

Do iniciatívy zastropovať ceny potravín sa zapojilo osem obchodných reťazcov. Na aplikáciu v praxi ale od rezortu pôdohospodárstva dostali príliš krátky čas. A väčšina z nich označiť potraviny načas nestihla. "Ceny, kde platí protiinflačná garancia, tak tie už sú jasné a tie platia od dnes. Problém bol, že troška meškalo to logo, s ktorým sa to má označiť," povedal predseda SAMO Martin Krajčovič. Rezort pôdohospodárstva im ho zaslal až v piatok, 17. marca, a na realizáciu mali v podstate len víkend. Pritom zoznamy vybratých potravín so zastropovanými cenami majú už všetky reťazce. Priamo v predajniach ale ľudia hľadali márne, na ktoré výrobky sa cenová garancia vzťahuje.

"Ministerstvo pôdohospodárstva zatiaľ nedisponuje linkami všetkých obchodných reťazcov, ktoré sa do iniciatívy Protiinflačnej garancie zapojili," oznámil poverený riadením ministerstva pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO). Obchodný reťazec, ktorý od piatka stihol označiť potraviny, ktorých ceny budú na tri mesiace zastropované, sme nakoniec našli. Výber padol najmä na základné potraviny, pri ktorých bolo logo protiinflačná garancia. Samotní ľudia ešte v tom zorientovaní nie sú. Pritom v tejto predajni je v zozname dokonca aj toaletný papier.

"Veľmi neregistrujú to, že máme takéto zastropované ceny tovarov. My sa im snažíme vysvetľovať, že to je suma, ktorá neprekročí počas tých troch mesiacov tento strop," uviedol hovorca obchodného reťazca Billa Marek Kravjar.

Časový sklz v označovaní výrobkov majú aj reťazce na východe Slovenska. V miestnom reťazci sa rozhodli zastropovať ceny nie 30, ale 33 potravín. Vôbec ale nebolo jednoduché určiť, ktoré na zoznam napokon dajú. Niektoré položky sú závislé od cenovej hladiny na svetových trhoch. Ide napríklad o múku a či sa vývoj cien pšenice premietne do cien u dodávateľov. V 350 obchodoch prebieha označenie predajní a aj každej jednej tovarovej položky.

Toto opatrenie veľmi neteší napríklad malé predajníčky. Majiteľka maličkého obchodíku v kysuckej dedine Svrčinovec povedala, že sa zatiaľ nad touto problematikou ani nezamýšľala. Pani Milena ale vie, že bude musieť svoje ceny potravín prispôsobiť tým, ktoré sú v obchodných reťazcoch zastropované. Bojí sa totiž, že ak by tak neurobila, stratila by mnohých zákazníkov. Netají, že už teraz má čo robiť, aby vôbec udržala túto svoju predajňu.

Zoznamy potravín so zastropovanými cenami podľa jednotlivých reťazcov

Billa

BILLA

​Terno

​Kaufland

​Lidl

​​COOP Jednota

coop jednota

Kraj

​Labaš

Súvisiace články

Najčítanejšie správy