Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Farmári na Orave bojujú so zákonom chráneným protivníkom
Zdielať na

Farmári na Orave bojujú so zákonom chráneným protivníkom

NÁMESTOVO / Poľnohospodári na hornej Orave sa trápia so zaliatymi poľami. Na svedomí to má malé, zákonom chránené zviera. Bobrie rodiny si totiž robia hrádze pozdĺž tokov v okrese Námestovo. Voda tak stúpne a zaleje polia.

"Postupne zahrádzajú od rieky a robia si sídla. Keď im zrušíš jednu vec, oni postavia druhú a takto postupujú hore. Netečie tu žiadna voda, oni dokážu z tých haluzí a blata to, že nepretečie ani milimeter vody," opísal situáciu Pavol Bartoš, člen predstavenstva Poľnohospodárskeho družstvo so sídlom v Lokci. Na pomoc si zavolali na vlastné náklady ťažký nakladač. Tieto práce si odkonzultovali aj s ochranármi.

Na poliach sa má čo chvíľa siať. Poľnohospodári preto potrebujú, aby polia neboli premočené. Inak by rastliny nemuseli vyklíčiť. "V máji chceme siať kukuricu. Je to dobrá potrava pre zvieratá. Robíme mlieko, máme kravy. Máme jednu rovinu, aj tú nám voda zalieva," uviedol Bartoš. "Medzi Lokcou a Ťapešovom je s určitosťou jedna rodina. Je to silno teritoriálne zviera, viac rodín sa nezmestí," informoval Šimon Kertys, poverený riadením Správy CHKO Horná Orava.

Avšak podľa družstevníkov je to márna snaha. Spolu s ochranármi budú musieť robiť ďalšie opatrenia. "Teraz sa všetka tá voda stratila, ale keď tu neprídem dva dni, bude to to isté. Tie bobry to dokážu urobiť za dve noci. Majú tu konáre, blato a dokážu to urobiť za dva dni," uviedol Bartoš. "Je veľmi šikovný v tomto smere. Uskutočníme ďalšie postupy, ktoré sú už odskúšané, aby sa presunul inde," uviedol Kertys.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy